Белгия затваря 18 свои посолства

Така белгийското правителство ще икономиса 11 милиарда евро за пет години

Белгия ще затвори 18 посолства и консулства, сред които тези в Лил и Страсбург във Франция, за да пести пари, съобщи Министерството на външните работи.

Тези "структурни реформи" са необходими, за да позволят на министерството да "продължи да изпълнява мисиите си в контекста на бюджетни ограничения", се съобщава в комюнике. Новото правителство планира да икономиса 11 милиарда евро за пет години.

"Рационализирането" на белгийската дипломатическа мрежа се отнася главно за Европа, където посолствата в Талин (Естония), Рига (Латвия), Вилнюс (Литва), Любляна (Словения) и Никозия (Кипър) ще бъдат затворени, информира Нова телевизия.

Във Франция задачите на генералните консулства в Лил и Страсбург ще бъдат поети от посолството в Париж, а тези в Кьолн, Германия, ще бъдат управлявани от посолството в Берлин. Консулствата в Женева, Швейцария, ще бъдат ръководени от белгийското постоянно представителство в ООН в същия град.

В Африка посолствата в Триполи (Либия) и Бразавил (Конго) ще бъдат затворени, както и генералните консулства в Казабланка (Мароко) и Йоханесбург (Южна Африка). В Америка консулството в Торонто (Канада) ще бъде затворено в края на декември, а тези в Кито (Еквадор) и в Ла Пас (Боливия) – през 2015 г.

Посолството в Кабул (Афганистан) ще прекрати дейността си през януари. Дипломатическата и консулската дейност на затворените представителства ще бъде изпълнявана от посолствата в съседните страни.