Учат специалистите как да разпознават ранните симптоми на депресии

Когато имат проблеми мъжете злоупотребяват с алкохол, а жените - с медикаменти

2000 общопрактикуващи лекари, социални работници и психолози ще бъдат обучени в рамките на проект да разпознават ранните симптоми на депресии и тревожност. Това обяви доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде Дарик.

Проектът е по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” и се осъществява със съдействието на Норвежкия финансов механизъм. Стойността на проекта е 1 млн. евро.

„В рамките на проекта се предвижда още създаване на възможност за електронно събиране на информация за проявени суицидни действия, обучение на ученици и превенция на сиуцидните действия, извършване на епидемиологично проучване за разпространението на психичните разстройства в България и информационна кампания“, каза още Хинков. 

„Навременното разпознаване и лечение на депресията намалява значително сиуцидния риск“, каза още той. „Последното епидемиологично проучване за психичните разстройства в страната е извършено през 2003 г. и показва, че 20 на сто от българите някога са преживявали тревожност, депресия, разстройство, свързано с употреба на алкохол или наркотици и др.“, каза д-р Захари Зарков от центъра. 

Управляващият офиса на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски каза, че в момент на подобни разстройства, мъжете злоупотребяват с алкохол, а жените - с медикаменти.