„Газпром” казва по-късно днес дали ще се строи „Южен поток”

Говорителят на „Газпром” за момента не е потвърдил готовността да се продължи реализацията на проекта

България възнамерява да издаде всички необходими разрешения за изграждането на проекта „Южен поток”, за да не бъде обвинена в провала на проекта, заяви в Брюксел българският министър-председател Бойко Борисов. Говорителят на „Газпром” за момента не е потвърдил готовността да се продължи реализацията на проекта според първоначалния план, пише руското бизнес издание РБК, цитирано от 24 часа.

След консултации в Брюксел Борисов е убедил лидерите на ЕС, че България трябва да изпълни своите ангажименти по международните договори, за да не бъде обвинен в провалянето на проекта, а с всичко останало ще се заемат властите в Европейския съюз.

„По този начин нашата страна сега ще може да изпълни своите ангажименти относно подготовката, по-конкретно за морската част на тръбопровода и ще издаде разрешение за строителството”, уточни Борисов, отбелязвайки, че ако след това „Газпром” все пак вземе решение за прекратяването на проекта, то вината няма да се носи от България.

Говорителят на „Газпром” Сергей Куприянов не отговори на въпрос на РБК дали компанията ще се върне към строителството на „Южен поток”, ако България изпълни своите ангажименти по проекта.

„Добър въпрос. Ние ще съобщим своята позиция по-късно”, каза той.

В навечерието на срещата в Брюксел Борисов заяви, че „Южен поток” не е проблем само за България. „Нашите европейски партньори трябва да разберат, че ние не можем всеки път да губим арбитражи и да губим пари”, каза българският министър-председател.

Пристигналият днес в Москва на посещение сръбски външен министър Ивица Дачич за среща със своя руски колега Сергей Лавров заяви, че Сърбия възнамерява през следващите месеци да обсъди с руските власти „Южен поток”.

„Белград” възнамерява да продължи реализацията на тези проекти, за които стана дума по време ни визитата на руския президент Владимир Путин в сръбската столица. Важно е в близките месеци нашите президенти и премиери да обсъдят „Южен поток”, енергийната сфера и по-нататъшните планове в тази област”, разясни Дачич.