ГЕРБ няма да оттеглят предложението за пенсионната реформа

Предложението ще бъде подобрено между 1 януари и 31 март догодина

ГЕРБ няма да оттеглят предложението за пенсионната реформа, стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, предаде Агенция „Фокус”.

Горанов уточни, че между 1 януари и 31 март сегашното предложение ще бъде подобрено, а при гласуването на бюджета за държавното обществено осигуряване точката ще присъства.

„То е влялзо в зала и ще бъде гласувано и няма промяна в позицията на ГЕРБ”, уточни Горанов.

„Между 1 януари и 31 март сме готови в дебата за цялостния пенсионен модел да приемем и тезата за връщане от НОИ в частните фондове и максимална гъвкавост, така че да се гарантира едно – принципът на свободен избор в кой модел на осигуряване да се гарантират пенсионните правила”, посочи финансовият министър.

„Няма лични партиди, но НОИ ще знае във всеки един момент колко пари е получил от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка да се върне същата сума в избран от тях универсален пенсионен фонд”, коментира Горанов и поясни, че това е въпрос на избор.

„Няма национализация, няма административни решения, няма натиск. Ще гарантираме още по-голяма свобода на избора, защото има обвинения към нас, че еднократното решение не е справедливо достатъчно”, коментира той и даде за пример, че в други държави този въпрос е решен по много по-недемократичен начин. „Ние даваме максимален избор хората сами да носят отговорност за действията си”, каза още Владислав Горанов, като отбеляза, че срокът, в който този избор може да бъде направен, е до датата на пенсиониране.

„Отлагането на реформите винаги се е използвало като повод да не се случват”, подчерта Горанов. „Днес ГЕРБ ще гласува този текст, защото той е първата стъпка в правилната посока хората да имат свобода на избор”, обясни той.