Москов: Има гарантирани пари от резерва на НЗОК за увеличение на бюджета за доболничната помощ

Това означава дисциплина, подчерта министърът

За първи път се случва следното – има гарантирани пари от резерва на НЗОК за увеличение на бюджета на доболничната помощ. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при дебатите в пленарна зала по гласуване на бюджета на НЗОК за 2015 г. на второ четене.

„Дотук нито един лев никога през годините от резерва на касата не е бил прехвърлян след това в доболничната помощ в случай на нужда. Това се осигурява с текста за болниците”, обясни министърът.

„Това означава простичко нещо – дисциплина. Това е таванът, който Надзорният съвет на касата може да изхарчи за болнична помощ и представлява 95% от касовото изпълнение за тази година”, подчерта Петър Москов.

По неговите думи Висшият медицински съвет единодушно е приел стратегията за здравеопазване и я е окачествил като добра възможност нещата да бъдат променени бързо. „Имам ангажимента във всяка една от политическите партии да представим този проект. Моят ангажимент не е да внеса суров текст, който не е обществено обсъден, и гилдиите, които са част от това, да не са застанали зад него”, уточни здравният министър Петър Москов.