Бойко Борисов: България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток”

Санкциите, които поддържаме, играят по-лоша роля за България, отколкото за Русия, според премиера Бойко Борисов

България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток” и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, предаде „Фокус”.

„Запознах колегите с проблемите, които имаме с енергийните проекти, с удължението на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, с арбитражите в Париж. Изолацията на България в ЕС не е дала възможност нашите колеги да се запознаят с проблемите по „Южен поток”, добави премиерът.

„Първо им дадох в по-голям мащаб от Азербайджан къде минават руските газови тръби, ето го „Южен поток”, ето го „Северен поток”. Ето как ни обикалят. Всичко това Стойнев и Орешарски са го проспали. Сега хората разбраха, че на практика имаме междуправителствено споразумение, одобрено от българския парламент. Носим наказателни процедури от страна на ЕК, защото не са си направили търговете, както трябва”, поясни Борисов.

„Вече всички знаят, че ако удължение до 2015 г. на 5-и реактор на АЕЦ „Козлодуй” не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в държавата. България има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите в случая, които поддържаме, играят пъти по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия”, заяви още Бойко Борисов.
На въпрос дали ще разчитаме на Евросъюза да реши оставащите проблеми с европейското законодателство, Борисов отговори, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам.

„Имали сме право, когато е трябвало да водим твърда политика и сме били мотивирани в единия случай заради екологията - Бургас-Александруполис, във втория, че скъпият финансов проект, за който нямаме пари. Сега за тази част на трасето „Южен поток” България не дава пари. Тук консорциумът е друг. Оттук-нататък сме 50 на 50. Нека да докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция”, допълни още премиерът Борисов.

Той заяви, че е благодарен на европейските лидери, че са разбрали в какво менгеме е поставена България. „Вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор – точно обратното”, добави премиерът.

„Всяка държава има различни отношения с Русия, едни – много приятелски, други – не толкова. Имаме историческа дружба с руския народ. Всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая, затова призовах за повече дипломатичност, твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресия, защото също не е добро като решение”, категоричен е министър-председателят.
По отношение на ситуацията в Украйна премиерът Бойко Борисов коментира, че „хуманитарната помощ трябва да се увеличи – особено лекарства, храни, конвои подобни с такава помощ под знака на ЕС”.