България продължава подготовката за “Южен поток” (обзор)

“Южен поток” да си дойде до България, където има вариант да направим газовия хъб по линия на програмата “Юнкер”

България трябва да продължи да изпълнява междуправителственото споразумение за “Южен поток”, за да не бъде уязвима за евентуални неустойки, каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той добави, че страната трябва да продължи подготвителните дейности по газопровода така, както е задължена по споразумението. Министър-председателят съобщи това след края на редовния съвет на европейските лидери, предаде БНТ.

"Подготвителните дейности особено тук, в морската част, България трябва да ги извършва, за да няма никакви основания руската страна да казва, че по вина на България спира проекта, защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите както по други такива проекти", заяви Борисов.

Министър-председателят е представил на колегите си своята идея за решението за излизане на България от ситуацията, при която тя е енергийно зависима от Русия заради природния газ и евентуално забавяне удължаването живота на Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Борисов: “Южен поток” да си дойде до България, където има вариант да направим газовия хъб по линия на програмата “Юнкер”, по линия на Общия европейски енергиен съюз и да отива нататък. Ако не искат, можем да отидем на вариант, който руснаците предлагат – където е “Син поток”, да мине посока Турция и след това не е нужно да ни обикаля, а да се възстанови, да върнем трасето на “Набуко-Запад”, което минава през България. Говорих днес с Дейвид Камерън, той може би ще изпрати енергийния си министър в България точно по тази тема."

Премиерът добави, че министерствата на земеделието, на културата, на транспорта и на регионалното развитие имат ангажимент да издадат съответните разрешителни. Ако “Газпром” обяви, че прекратява “Южен поток”, тогава спирането на проекта ще бъде по вина на Русия, а не на България, защото София ще е изпълнила задълженията си по междуправителственото споразумение.