Вестниците в петък, 19 декември

Най-доброто от печата

19-12-2014, 06:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сертов напуснал България сам, карал колата си


"24 часа"
Петко Сертов е напуснал България в посока Гърция още в деня на изчезването си на 5 декември, стана ясно на пресконференция в МВР.
Във връзка с издирването му полицията е разпитала 27 души, сред които роднини, приятели и колеги.
Единствено лошата резолюция на камерите ни пречи да изтъкнем това като категоричен факт, че Сертов е в Гърция, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
СДВР започнала да търси Сертов веднага след като съпругата му Емилия подала сигнал в полицията, че той е изчезнал, обясни шефът на столичната полиция Младен Маринов. Това обаче е станало около 20 часа, след като той е напуснал страната. Въпреки това след разпити на хора, с които ексшефът на ДАНС е контактувал през деня, и прегледани камери от полицията успели да пресъздадат маршрута, по който той се е движил. (Виж графиката горе.) МВР е категорично, че в 18,01 ч автомобилът е засечен на входа на Петрич откъм село Рибник и че Сертов е бил в него. Преди това ексшефът на ДАНС е изтеглил пари от банка в София и веднага ги е обменил в близкия чейндж.
“Обичайното време за придвижване от камерата в Петрич до ГКПП Кулата е половин час”, каза Лазаров. Той обясни, че в 18,31 ч кола със същия цвят, марка и модел е засечена на пункта от системите за видеонаблюдение на фришоп.
На записа се виждало как от автомобила слиза мъж, отговарящ на възрастта и визията на Сертов. Облеклото и походката също били като тези на ексшефа на ДАНС. Той пазарувал от двата фришопа, след което се качил в опела. Там запалил цигара и от блясъка на запалката се видяло, че мъжът е сам в колата. След това потеглил в посока Гърция.
Лазаров уточни, че заснетият мъж не се е опитвал да скрие лицето си от камерите на контролния пункт.


Разследващите проследиха пътя на Сертов до Гърция
"Новинар"
Вече две седмици полицията няма нито една следа за това какво се е случило с изчезналия Петко Сертов.
Единственото, за което са сигурни разследващите е, че бившият шеф на ДАНС е напуснал страната и е влязъл в Гърция, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Криминалистите са проследили пътя на Сертов в деня на изчезването му - 5 декември.
Проследяването е направено по записи на камери, пред които Сертов се е появявал. Лошата резолюция на някои от записвачките обаче е затруднила разпознаването и затова никой не може да е 100% сигурен, че именно бившият шеф на ДАНС е човекът, видян да излиза от България.


Местят антимафиотите от ДАНС в МВР
"Монитор"
ГДБОП ще бъде преместена от ДАНС в МВР. Това решиха вчера депутатите, които гласуваха промени в закона за силовото ведомство на първо четене след продължили над 4 часа спорове. Текстовете, касаещи рокадата, бяха лансирани от ГЕРБ още по време на предизборната кампания за вота на 5 октомври.С друго предложение се връщат правомощията на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Основната идея на управляващите била да се възстанови конкурсното начало за растеж в кариерата в системата. Вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че предишните промени в закона за МВР били направени прибързано и необмислено.


Борисов: Близо 4 млрд. лева отиват в инфраструктурата на България
"Труд"
Тъй като сега с председателя на Европейската комисия говорих, и вече на сайта на Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията би трябвало да е излязло, но това ни е ОП „Транспорт": 800 млн. евро за пътища. Това са „Струма", „Хемус", тунелът под Шипка, метрото - 400 млн. евро, и 1.6 млрд. лева за железниците. Сиреч само за тези няколко десетина дни работа от страна на кабинета можем да кажем, че близо 4 млрд. лева днес само отиват в инфраструктурата на България. Това каза пред българските журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, съобщи Фокус.


Столичната община реши да премахне паметника пред НДК
"Дума"
Столичният общински съвет взе решение паметникът "1300 години България" да бъде премахнат от мястото, където се намира сега - в градината на НДК, а на негово място там да бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. От общо 45 общински съветници "за" гласуваха 42-ма души, "против" бяха трима, въздържали се няма.
Считаме, че решението за местенето на паметника "1300 години България" не трябва да се взема днес, защото се съобразяваме с мнението на Съюза на архитектите, художниците и експертния съвет на Министерството на културата. Изразяваме и своята лична позиция, че местенето на паметника и неговите структурни елементи и построяването на мемориалните плочи е решение, което е необмислено и нелогично, не е в интерес на софиянци. Това каза по време на заседанието на СОС Милка Христова, общински съветник от БСП.


Бизнес дама плати вересиите на село
"Стандарт"
Коледно чудо споходи наводненото с. Дълги Дел, което р. Огоста отнесе наскоро
Коледно чудо споходи село Дълги Дел, община Георги Дамяново, похвали се кметът му Стефан Митов. Бизнесдамата от София Нели Драганова плати вересиите на всички от селото, направени в единствения селски магазин, собственост на потребителна кооперация. Драганова не дойде лично да й благодарим, но изпрати свой служител с парите. Той има дядо в селото ни и споделил с колегите си впечатления от наводненото през септември т.г. място.
Дълги Дел пострада от придошлата река Огоста, която унищожи напълно 3 улици, отнесе мостове и наводни къщи. Оттогава досега още не е възстановено водоснабдяването, не работи и техниката на мобилните оператори. Често оставаме и без електроснабдяване, оплака се кметът. Заради разходите по възстановяване на домовете 20-тина жители на селото започнали да вземат продукти за изхранване на вересия. Дължимите суми варират от 100 до 300 лв., а един има да плаща и 700. Парите на благодетелката не са стигнали за погасяването на всички вересии, но всички длъжници вече са с намалени суми за плащане. Хората се радват много, още повече че дарението на Нели Драганова дойде преди Коледа, твърди кметът.