Библиотека без книги отваря врати в американския щат Тексас

Заглавията ще се предлагат на електронен четец

През идващото лято в Бексър Каунти, щата Тексас, в западната част на Сан Антонио ще отвори врати библиотека, в която има само компютри, таблети, лаптопи и стотици електронни четци, но не и отпечатани книги, пише Washington Post, цитиран от "Фокус". Това ще бъде втората изцяло дигитална библиотека в Сан Антонио. Посетители ще могат да вземат електронен четец за срок от две седмици и да изберат измежду 25 000 заглавия или пък да сърфират на компютрите в библиотеката.

Първият клон, наречен BiblioTech, който беше открит през септември 2013 година, е приел 103 000 посетители през първите 12-месеца от функционирането си. За този период са били заети приблизително 68 000 електронни книги. 

„Никога не сме получавали оплаквания за това, че няма отпечатани книги“, казва съдията от Бексър Каунти Нелсън Улф. Вече се планира отварянето на трета дигитална библиотека през 2016 година. В общинския съд пък в момента има базова версия на BiblioTech, представляваща гише, откъдето дежурните в съда могат да заемат книги.

По думите на Улф общината ще наеме помещение в сграда за настаняване на хора с ниски доходи за един долар на година. Желанието му е да се открият дигитални библиотеки в бедните райони, за да могат жителите им да имат достъп до технологии, които иначе не биха могли да си позволят. Въпреки активната му работа за откриване на дигитални библиотеки, съдия Улф не е готов да се откаже от печатните книги. „Мисля, че печатните книги винаги ще имат своята роля в бибиотеките“, казва Улф, който определя себе си като библиофил и има колеция от 1600 първи издания.