Ивайло Калфин: Частните пенсионни фондове трябва да започнат да плащат своя дял от пенсиите

90 млн. лв повече за социална политика има в бюджет 2015, но във всички администрации ще се наложат съкращения

Хората трябва да имат свобода да избират. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, по повод предложенията за пенсионната система и социалното осигуряване, които предизвиката противоречиви реакции. Вицепремиерът заяви, че самият той няма да си прехвърля пенсионната партида. Всеки сам ще реши това, изтъкна той.

По думите му частните пенсионни фондове трябва да започнат да плащат своя дял от пенсиите. В меморандума между синдикатите и премиера е поставен спор, датиращ от поне 15 години -  за ролята на капиталовите схеми. Те все още не са започнали да плащат, коментира Калфин.

По думите му, много хора биха имали интерес да се осигуряват в частни фондове. Ивайло Калфин е запознат със становищата на фондовете. Той изрази мнение, че предложенията за промени не са били очаквани и че трябва да има цялостно решение за пенсионната реформа, а не тя да се прави на стъпки.

90 милиона лева повече за социална политика има в бюджет 2015, каза още  социалният министър. Във всички администрации обаче ще се наложат съкращения. Успяхме да направим максималното за бюджета за следващата година, категоричен бе Калфин.

Министърът на труда и социлната политика се срещна на работна закуска с бизнес лидери, на която представи социалните приоритети.