ГДБОП се връща в МВР, реши парламентът (обновена)

Промените бяха предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Четворната коалиция прие на първо четене промените в Закона за МВР, предложени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ.

Промените касаят изваждането на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и връщането й в системата на Министерството на вътрешните работи, припомни „24 Часа”.

С промените, внесени от Цветанов, се връщат и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР по предложение на Министерски съвет.

Освен това, звеното към ДАНС с правомощия да притежава техника и да извършва СРС (дирекция за технически операции) се закрива, а тази дейност се прехвърля към Държавната агенция за технически операции към МС (ДАТО), съобщи „Фокус”.

Елиминират се и правомощия на ДАНС да провежда разследвания по правилата на НПК, както и да притежава полицейски правомощия.

Съответни промени се правят и по отношение Закона за СРС, доколкото дирекцията за технически операции в ДАНС се закрива и правомощията относно приложението на СРС в България се концентрират в създадената през 2013 г. ДАТО.

Промените бяха подкрепени от общо 128 народни представители от управляващото мнозинство и тези на БДЦ, а срещу тях гласуваха общо 58 от БСП, ДПС и "Атака". Един депутат от БСП също подкрепи законопроекта на Цветанов, като не стана ясно дали става дума за грешка при гласуването.