Право на отговор: АИКБ с позиция за представителността на работодателските организации

Общество

18-12-2014, 12:25

Снимка:

bica-bg.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма причини в медиите да бъде разпространявана информацията, че КРИБ е най-голямата работодателска организация

От Асоциацията на индустриалния капитал в България изпратиха  до редакцията на Bulgariautre позиция, която публикуваме без редакторска намеса.

                                       ОТНОСНО

Зачестилите спекулации в публичното пространство относно представителността на работодателските организаци

АИКБ с дълбоко съжаление отбелязва зачестилите случаи на изнасяне на невярна, с неточно съдържание информация и негативни спекулации в средствата за масово осведомяване по отношение на представителността на национално представителните организации на работодателите в България.

През 2012 г. оглавяваното от министър-председателя г-н Бойко Борисов правителство извърши проверка на представителността на организациите на работодателите и на работниците и служителите. Министерство на труда и социалната политика, под ръководството на министър Тотю Младенов, удостовери представените доказателства за членската маса на социалните партньори. В резултат, четири организации на работодателите бяха признати с решение на Министерски съвет от 26. 07. 2012 г. за представителни по смисъла на чл. 35 от Кодекса на труда (Таблица 1).

 

Както е видно от данните в Таблица 1, по критериите за представителност в чл. 35 на Кодекса на труда, национално представителните организации в България се подреждат както следва:

По брой икономически дейности, в които имат представителни браншови структури – най-голяма е АИКБ;

По общ брой на работодатели – членове и брой заети лица в тях – най-голяма е БТПП;

По брой на местните организации – най-голяма е БСК;

КРИБ не е на първо място по никой от критериите.

Всяка от четирите организации има своето място в социалния диалог на страната, като очевидно е напълно невярно и несъстоятелно твърдението, че членовете на една от организациите изработват три четвърти от Брутния вътрешен продукт на Република България. От тази гледна точка, няма причини в медийното пространство да бъде разпространявана информацията, че КРИБ е най-голямата работодателска организация.

АИКБ изразява своята надежда и увереност, че с оглед на така представените обективни данни за представителните на национално равнище организации на работодателите за в бъдеще няма да се разпространяват спекулации в публичното пространство относно представителността на работодателските организации в България.