НГС „Природата за хората” с отворено писмо до посланика на Швейцария

Общество

18-12-2014, 10:41

Снимка:

Deyan Vasilev, Wikipedia.org

Автор:

Мира Боева

Всичко от Автора

Поводът е предстоящото публично обсъждане на новите планове за управление на Пирин, Рила и Витоша

Националното гражданско сдружение „Природата за хората” се обръна с отворено писмо към поланика на Конфедерация Швейцария в България Н. Пр. г-н Денис КНОБЕЛ. Поводът е предстоящото публично обсъждане от заинтересованите страни на предварителните резултати от разработване на новите планове за управление на Пирин, Рила и Витоша.

Ето и пълния текст на писмото:

Ваше превъзходителство,

Националното гражданско сдружение „Природата за хората” е неправителствена организация, подкрепяща усилията на хората от планинските райони в България да развиват зимен и летен планински туризъм. Наши партньори са общините Банско, Разлог, Смолян, Сапарева баня, Самоков, Чепеларе, Дупница, Берковица и Костенец.
Поводът да се обърнем към Вас е предстоящото публично обсъждане от заинтересованите страни на предварителните резултати от разработване на новите планове за управление на Пирин, Рила и Витоша. След почти две години съдебни дела в Комисията за защита на конкурецията и във Върховния административен съд, са определени изпълнители за разработване плановете за управление на тези планини. Това ще даде възможност да бъдат поправени грешките в предишните планове за управление, които са изработвани в края на миналия и началото на този век при различни социално-икономически и политически условия. Тогава финансирането е осигурено от Швейцарската конфедерация. Наложната тогава консервация и недопускане на човешка дейност в парковете, включително за туризъм, спорт, къмпингуване, скално катерене, алтернативен туризъм и животновъдство, допринесоха за обезлюдяване и нисък жизнен стандарт на хората в тези региони. Там живее 500-хилядно мултиетническо население. От векове тези хора – християни, мюсюлмани, помаци, развиват поминък и се грижат за природата. Въпреки факта, че от седем години сме в Европейския съюз, голяма част от населението в тези райони се прехранва чрез отглеждане на тютюн, бране на гъби, билки и горски плодове, както е било преди хиляди години. Безработицата надхвърля 40%, демографската криза и липсата на перспектива прогониха хиляди хора от родните им места.
Развитието на зимния туризъм и ски спорта в България имат над 100-годишна история. Единствените ни четири туристически центъра Банско, Пампорово, Боровец и Витоша разполагат с едва около 200 км писти и около 50 лифтови съоръжения. Природните дадености на нашата страна предопределят по-интензивно развитие на зимните спортове. За последните 25 години, с изключение на модернизираната ски зона Банско и няколко нови съоръжения в Боровец и Пампорово, нищо съществено не е изградено. Емблемата на София – Витоша, от десетилетия тъне в разруха. В момента планината има само една писта с дължина километър и половина и работи само един лифт. В Стара планина, Родопите, Средногорието и Беласица има десетки възможности за изграждане на малки локални ски зони, които наред с термалните и минерални води ще осмислят съществуването на редица населени места и ще променят визията на цели области.
На това желание за промяна и създаване на перспективи се противопоставя малка група еколози, представяща се за гласа на гражданското общество. За последните 15 години тази част от неправителствения сектор у нас е финансирана от Швейцарската конфедерация с почти 22 милиона швейцарски франка.
Уважаеми господин посланик, благодарение на далновидната политика, историческите традиции, трудолюбието, развитите форми на управление Швейцария е едно от най-желаните места за живот в света. Но никога не сте допускали вмешателства във вътрешната и външна политика. Това Ви дава правото и възможността да предоставяте опит и на други страни, желаещи да го ползват. Но изключително важно е, какъв ще бъде ефектът от тази помощ. У нас ползите за гражданите и обществото от изразходването на споменатото финансиране са незначителни, дори невидими. Програмите се усвояват от тесен кръг от хора, регистрирали десетки НПО-та, които натрапват своите тесни корпоративни интереси и саботират развитието на цели сектори, като туризъм, добивна индустрия, финанси, екология и други.
Конкретната причина за това писмо е изпълнението на две нови програми, които се финансират от Швейцарската конфедерация. Първата е „Зелени закони”, а другата е „Прозрачни планини”. Заложените цели според изпълнителните на програмите са развитие на гражданското общество и информираност за разработваните планове за управление на Пирин, Рила и Витоша. Но от публичните действия и изяви на ръководителите на програмите Андрей Ралев и Тома Белев е видно, че те не се интересуват от мнението и вижданията на хората, живеещи в засегнатите региони. От месеци се саботира изработването на плановете на управление и се дискредитират държавните, общински и частни структури, заети в тази дейност. Което създава впечатлението, че Швейцарската конфедерация подкрепя негативни кампании срещу развитието на зимния туризъм у нас.
Преди години за България се е говорело като за Швейцария на Балканите. Но в Швейцария има 22 хиляди км писти, у нас са 200 км. Лифтовете са съответно 2 500, тук са 90. Доходът на на глава от населението е 60 000 $ в Швейцария и 4 500 $ в България. Разбира се, нямаме възможност да постигнем вашето ниво на развитие на зимния туризъм и ски спорт, но пък бихме желали съобразно възможностите и интересите на страната да развием този дял от икономиката.
Освен създаденият вече конфликт за Плана за управление на Пирин от страна на финансираните от Вашата страна организации, се очаква конфликт и при изработването на плановете за Витоша и Рила. По отношение на Рила миналата година сериозен инвеститорски интерес заявиха няколко големи френски компании. Бихме искали да разберем, каква ще бъде Вашата позиция и позицията на н.п. посланика на Франция, ако финансираната от Швейцарската конфедерация програма „Прозрачни планини” се противопоставя остро на инвестиционните намерения.
Ваше превъзходителство,
Позволяваме си да Ви поканим заедно с нас да посетите общините, развиващи зимен и летен планински туризъм. Нека лично се запознаете със ситуацията и настроенията на хората там, с перспективите и плановете за развитие. И тогава да прецените, дали финансирането по швейцарски програми се използва в интерес на живеещите в тези райони или напротив, парите на швейцарските данъкоплатци се харчат с пропагандни цели в защита на тесни корпоративни интереси. Поради съществуващото недоверие към екологичните мотиви на цитираните НПО, поставяме пред Вас темата за извършване на проверка на изразходваните средства по швейцарски програми, както и на процедурите, по които са определени едни и същи бенефициенци и изпълнители.

Оставаме на Ваше разположение, ако решите да обърнете внимание на поставения от нас проблем и се ползваме се от случая, да изкажем нашето уважение към Ваше превъзходителство.

17.12.2014
НГС „Природата за хората”