Д-р Ваньо Шарков: Българските деца умират повече отколкото тези в ЕС

92% от смъртността в България се причинява от 4 основни заболявания

„Макар и да имаме успехи в здравеопазването, далеч сме от това, което е в ЕС”, коментира пред Нова телевизия зам.-министърът по здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Тази статистика е и причината за драстичните промени, които властта готви в областта на здравеопазването.

Д-р Шарков обясни, че сравнение с европейските страни, в България два пъти повече хора умират от болести на органите на кръвообращението, повече хора у нас умират и от исхемична болест, голямо е разминаването и при мозъчно-съдовата болест.

„92% от смъртността в България се причинява от 4 основни заболявания”, обясни зам.-министърът.

По-малка е разликата при диабета, както и при злокачествените заболявания.

Причините за тези мрачни статистики, според него, са съвкупни. По думите му здравното министерство ще насочи усилията си именно в борбата с тези заболявания.

„Децата в България умират повече отколкото в ЕС”, допълни д-р Шарков. „Има стряскаща графика на Евростат, която показва двукратна разлика между България и ЕС”.

Една от областите, към които следващата година ще бъдат насочени усилията е майчиното и детско здравеопазване.

Следващата година здравното министерство иска да въведе промени. В основния здравен пакет, който съществува и в момента, има и заболявания, които не причиняват това високо ниво на смъртност в България, а гълтат пари. Затова от МЗ искат в основния пакет да попаднат майчиното и детско здравеопазване и тези основни четири болести, в които да бъдат насочени усилията.

„Искаме да постигнем по-голяма продължителност на живот, 20% намаление на детската смъртност, по-голяма преживяемост”, заяви д-р Шарков.

Така ще бъде въведен базов пакет и допълнителен пакет в здравеопазването.

„Базов пакет означава, че здравноосигурен пациент, който има необходимост от лечение на тези основни заболявания, които причиняват най-тежката патология в България, няма да има никакъв проблем – влиза за лечение, получава необходимата медицинска помощ. Дори ще увеличим финансирането по тези основни пакети, за да получава пациента повече грижи”, обясни д-р Шарков.

През допълнителния пакет може да бъдат финансирани заболявания, които не водят до пряка заплаха за живота на човека.

Що се отнася до хората без осигуровки, д-р Шарков обясни, че за тях ще бъде осигурен спешен пакет.