Цветанов: Руски интереси стоят зад свалянето на кабинета през 2013 г.

ДАНС струва на данъкоплатеца 2,6 млрд. лева

„За последната година ДАНС струваше на българския данъкоплатец 2,6 млрд. лева”, каза в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. „Миналия петък бяха платени толкова пари за гарантираните влогове в КТБ”, поясни той.

„Становището на ДАНС по случая с Писанчев е по-скоро политическо, което е недопустимо за ръководство на Агенцията за национална сигурност. Има изключително качествени и стойностни хора, които работят в сектор „Сигурност” и когато говорим за проблеми, не трябва да ги прехвърляме към целия личен състав”, допълни бившият вътрешен министър.

Той коментира в събитията, довели до свалянето на първия кабинет „Борисов”, като според него е имало определен сценарий, в това число и намесени руски интереси, свързани с реализацията на „Южен поток”. „Това показва анализът на събитията, довели до оставката на Бойко Борисов”, обясни Цветанов.

„Има различие по отношение на пенсионната реформа. РБ е категоричен, че няма да подкрепи подобен модел, който трябва да бъде въведен. Позицията, която вчера изрази Влади Горанов от страна на МС беше достатъчно аргументирана и убедителна, защото с нищо не се променя моментната ситуация. От 1-ви януари по никакъв начин не се задължават хората с пари във фондовете да ги местят. Фондовете от своя страна са длъжни в рамките на една година да направят своите презентации и да убедят клиентите си. Ако те не успеят, тогава вече отиват към държавния фонд – НОИ. Няма кампания срещу тях, искаме да има повече прозрачност и повече права”, категоричен бе Цветанов. Според него е възможно АБВ да подкрепи ГЕРБ относно реформите в пенсионната система.

„За много решения, които се взимат от министерствата, ние разбираме от телевизията. Динамиката е толкова голяма, а сроковете са толкова кратки, че понякога не остава време да бъдат разгледани всички решения”, каза Цветанов по повод изказването на Найден Зеленогорски, че е разбрал за намеренията на правителството от медиите.

Цветанов съобщи, че вчера Росица Янакиева му е съобщила, че може днес Горанов да се срещне с тях, за да се коментира въпросната тема. Бившият финансов министър коментира и скандалите в съдебната система. На въпрос дали трябва да има радикална промяна, той отговори, че трябва да бъде много премерен относно коментарите му в съдебната система. Той съобщи, че откакто са почнали скандалите за отношенията му с Владимира Янева не поддържа никакви отношения с нея и семейството ѝ.