Освободиха задържаните в Сърбия българи от „Фалун Гонг”

Българите бяха арестувани в сръбската столица Белград, в понеделник вечерта

Седмината българи, последователи на будисткото движение "Фалун Гонг", които бяха задържани в Сърбия преди форума Китай-Централна и Източна Европа, са освободени от сръбските власти, съобщи БНР д позоваване на асоциацията "Фалун Дафа".

Припомняме, българите бяха арестувани в сръбската столица Белград, в понеделник вечерта,  тъй като са имали  намерение да протестират срещу китайския премиер Ли Къцян и незачитането на човешките права в Китай, по време на  икономическата среща на върха.

От дирекция „Консулски отношения" в българското министерство на външните работи са уверили, че са задвижили въпроса и работят усилено за освобождаване на задържаните.
Впоследствие стана ясно, че сънародниците ни са отказали тази подкрепа.

В центъра за задържане на чужденци са дали на българските граждани за подпис декларация, в която признават, че са дошли в Сърбия с цел провеждане на незаконни протести. Всички са отказали да подпишат декларацията, тъй като това не отговаря на истината. Те са се опасявали, че ако подпишат документа, сръбските власти ще ги съдят по член 40 от сръбския закон за чужденците, като заплашващи сигурността на страната.

От информационния център „Фалун Дафа - България"  уточниха, че българските практикуващи Фалун Гонг не са пътували за Сърбия с цел участие в незаконни протести. Сръбската асоциация „Фалун Дафа" надлежно е подала молба за провеждане на мирни протести с цел информиране на сръбската общественост за престъпленията с отнемане на органи в Китай.