5 топ храни за тонус през зимата

Стимулирайте настроението си в студеното и мрачно време навън

Дали студеното, облачно и мрачно зимно време може да свали настроението ви? Ако е така, може би е време да направите крачка към по-добро настроение, като имате предвид, че има силна връзка между начина ви на хранене и това как се чувствате, предаде БТВ. Храната е мощен инструмент, който често се пренебрегва в нейното влияние върху психичното здраве
Чрез консумирането на храни, които са с високо съдържание на витамини от група В, С и D, магнезий, желязо, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини, можете да сте сигурни, че вашето тяло и мозък ще се справят със задачите по-добре и ще са в топ форма. Ето пет храни, които могат да ви помогнат да прогоните зимната отпадналост и да си върнете настроението.

Риба


Яденето на риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, като сьомга, херинга, сардини и риба тон, може да ви помогне да се почувствате по-добре, ако изпитвате симптоми на депресия.  Омега-3 мастните киселини не се произвеждат от организма, а се набавят само чрез храната. Те  имат антидепресивен ефект, не само при хора със сезонна депресия, но при всякакъв вид депресия.
Омега-3 мастните киселини могат да подобрят работата на церебралния кортекс – частта от мозъка, която обработва щастливите и приятни усещания. Сьомгата също ви дава много настроение, тъй като има повишено съдържание на витамин D. В половин филе от червена сьомга има повече от 1400 единици витамин D, което е повече от два пъти по-голяма стойност, от която повечето хора се нуждаят на ден.

Цитрусови плодове


Цитрусовите плодове са чудесен източник на повдигащия настроението витамин C. Ако не получавате достатъчно от витамина, можете да страдате от чувство на умора и депресия. Освен това, витамин С в портокалите, грейпфрутите, лимоните и лайма помага на тялото да абсорбира желязото.
Недостигът на желязо може да е причина да се чувствате уморени, а тази умора може да се отрази на всичко – от мозъчните функции до състоянието на имунната система. Дори само ароматът  на цитрусовите плодове може да окаже положително влияние върху настроението ви - тревожните чувства и състояния могат да бъдат намалени само с мирисането на портокалово масло. Нашето предложение? Уверете се, че ядете (и миришете) изобилие от цитрусови плодове тази зима.

Спанак


Готови ли сте да се забавлявате тази зима? Яденето на спанак е чудесен начин да подобрите настроението си. The Washington Post разяснява, че спанакът съдържа фолиева киселина, известна още като витамин B9, която помага на тялото да се създава нови клетки и подпомага регулирането на производството на серотонин. Серотонинът, който е химически невротрансмитер между нервните клетки в мозъка, определя настроението ви и дори може да регулира социалното ви поведение.
Но спанакът не е единственото чудно листно хранително вещество. Листните зеленчуци като зеле и къдраво зеле са с високо съдържание на калий, магнезий и калций, които помагат на тялото да поддържа циклите между сън/бодрост, възстановяване на уморените мускули, както и регулиране на хормоните на стреса – а те всички са от решаващо значение за по-доброто ви настроение.

Гъби


Гъбите съдържат два стимулиращи настроението витамина от група В – ниацин и рибофлавин, както и витамин D. Изследване, публикувано в British Journal of Psychiatry, озаглавена „Дефицитът на витамин D и депресията при възрастните”, заключава, че ниските нива на витамин D играят водеща роля за психичното здраве и появата на депресия.
В допълнение, изследване на Boston University Medical Center установява, че яденето на една порция диворастящи гъби дневно, е равносилно на поемането на нужното количество витамин D, тъй като те са били изложени на ултравиолетова светлина.

Ядки


Хрупането на ядки е чудесен начин да останете в настроение през студеното и мрачно зимно време. Ядките като орехи и бадеми, съдържат аминокиселината триптофан. Това е основен прекурсор на серотонина – невротрансмитер, който може да подобри депресията и да ви накара да се почувствате по-добре. Ядките също така изобилстват от магнезий – жизненоважен хранителен елемент, който играе ключова роля за начина, по който се чувствате.
Много хора  не консумират достатъчно магнезий – средният дневен прием според Световната здравна организация е около 250 милиграма на ден,  докато всъщност препоръчителното дневно количество е между 320 и 420 милиграма. Хората, които са с недостиг на магнезий в организма, може да страдат от хронична умора, повишено мускулно напрежение, неравномерен пулс и безсъние, които могат да доведат до чувство на безпокойство или депресия.