Владислав Горанов: Не е ли редно ВАС да насрочи делото за КТБ за 22 декември?

Политика

17-12-2014, 17:27

Снимка:

Министерство на финансите

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отложиха делото за лиценза на КТБ

Гледат делото за лиценза на КТБ

Решават за лиценза на КТБ в понеделник

Не е ли редно тази власт да работи по-интензивно и да се съобрази с обществения интерес, пита финансовият министър

Не е ли редно ВАС да работи по-интензивно и да се съобрази с обществения интерес и да насрочи делото за КТБ не за 9 февруари? Ако може, да е за 22 декември, примерно. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Министерски съвет, показва стенограмата от днешното заседание на правителството.


„На 15 декември Върховният административен съд в тричленен състав заседава по делото за отнемане на лиценза на КТБ. ВАС за пръв път от доста години насам и без предварително да уведоми БНБ преценява, че процесуалният представител на Българската народна банка не е надлежно упълномощен, тъй като той е упълномощен от управителя на БНБ, а не от Управителния съвет”, добави той.


„Вероятно съдът има аргументи и аз не мога да ги преценявам, защото не ми е работа, но беше добре, както в член 8 на Конституцията е записано, че властите са разделени, но си взаимодействат, да бъдат така добри да се обадят административните съдии или някой от административните служители на БНБ и да ги предупредят, че имат съображения относно оправомощаването на представителите на БНБ, които да защитят позицията на този орган на държавата в това административно производство”, каза още Горанов.


„На заседанието се случва така, че без предварително да са уведомени, съдиите казват: „БНБ няма да се изказва в това заседание и да защитава тези, защото вашият представител не е надлежно упълномощен“”, добави министърът.


„По-интересното нещо, което се случва, е това, че съдът в същото заседание изведнъж разбира, че не е поканил КТБ, квесторите на КТБ не са поканени на това заседание. Независимо, че БНБ надлежно е уведомило съда по жалбата, внесена от акционери, за която е спорно въобще дали е допустима като такава, защото акционерите не са страна в това административно производство, но по-интересно е, че Върховният административен съд въобще не кани КТБ и на самото заседание изведнъж разбира, че не е поканил КТБ”, уточни министър Горанов. „И се получава, че в едно административно производство едната страна я отстраняваш, а другата не я каниш и взимаш решение. И какво решение взимаш – да отложиш. И то не да отложиш за утре, за други ден, за след седмица, за Коледа, така както ние в парламента, за да има стабилност в държавата ще гласуваме бюджета до среднощ и в събота, и в неделя, решава Върховният административен съд, че ще отложи решаването на съдбата на КТБ до 9 февруари. 45 работни дни! През това време из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността”, обясни Владислав Горанов.