Осигуряване на европейски стандарт на правосъдие е целта на актуализираната стратегия за съдебната реформа

Хоризонтът на стратегията е 2020 година

Правителството прие и предлага на Народното събрание да одобри Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, съобщиха от правителствената информационна служба. Нейният хоризонт е 2020 година.


Необходимостта от изработването на документа е динамиката на събитията през последните години и излизането на дневен ред на нови проблеми. При изготвянето му са взети предвид редица стратегически документи, сред които международните стандарти и документи на Съвета на Европа и на Европейския съюз, препоръките към България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, становищата на Венецианската комисия, Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор „Правосъдие” и др.


Стратегията си поставя за цел да надгради усилията за модернизация на съдебната власт и да завърши реформата й, като по този начин ще бъде осигурен европейски стандарт на правосъдие и съдебната власт ще е в пълна степен ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни.


Стратегията има за основна отправна точка гарантирането на независимостта на съда. Всички мерки, предвидени в нея, се прилагат в светлината на този принцип. Като основен ориентир в документа са залегнали правата на човека и тяхното гарантиране като фундамент на всички елементи от устройството и функционирането на правосъдието.
Стратегическите цели ще бъдат осъществени чрез конкретни специфични цели, включващи мерки, индикатори и срок за изпълнение, очаквани резултати.


Проектът на стратегия беше подложен на широко обществено обсъждане. Заедно с получените становища от професионалната общност, той е публикуван в интернет страницата на Министерството на правосъдието (www.justice.government.bg/107/).