Менда Стоянова: Няма да национализираме, това е спекулация

Това не са правилни внушения. Не мога да разбера какъв е проблемът и какво е лошото да дадеш право на човек да избира

Национализация, скандална промяна, потъване на парите в бездънна дупка - това не са правилни внушения и хората трябва да го разберат. С промените осигуряващите се, родени след 1959 г. ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). Аз не мога да разбера какъв е проблемът, какво е лошото да дадеш право на човек да избира, коментира актуалната тема за пенсионната реформа Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ в ефира на bTV.

"Хората, които сега започват работа ще имат една година време да изберат по кой от моделите да се осигуряват и да получават пенсия. Останалите, които в момента по закон се осигуряват и на двете места, ще имат безкрайно дълъг срок от време да изберат дали да се върнат в НОИ или не. И точно тук е мястото на частните пенсионни фондове, които трябва да излязат на светло и да убедят хората, че управляват правилно парите им, че те са правилно инвестирани, че ще получат висока доходност и след 20-30 години, когато се пенсионират, хората ще имат една добра пенсия. Тези фондове трябва да бъдат проактивни, за да комуникират. Какво правят десет години тези пенсионни фондове, не сме видели", обясни Стоянова.

Експертът Николай Марев обаче я прекъсна с мотива, че се е случила такава национализация и в Унгария.

„Бяха национализирани 10 млрд. евро. Четири години по-късно парите изчезнаха, сметките ги няма. Същото нещо стана и в Полша, Румъния, Хърватия“, коментира той. Ние този проблем го нямаме, проблемът ни е бюджетен дефицит, категоричен бе експертът.

"Това, за което говори господинът, е така. Но ние няма да национализираме никакви фондове, а предлагаме избор", категорична бе Менда Стоянова.

България няма намерение да национализира никакви фондове, а да даде на всеки един човек право да прецени. Всеки един човек може да се информира, да вземе информирано решение и не е необходимо умници, политици и експерти да му казват как.

Избираме между това дали да се осигуряваме в солидарната система на НОИ или желаем да се ползваме от модела на двата стълба – и от солидарния модел плюс втория стълб. Имаме и трети стълб – доброволни, обясни Стоянова. В НОИ гаранцията, че ще получавате пенсията по формулата е държавата, посочи тя.

„Държавата са данъкоплатците. Те плащат данъците, това е големият проблем. В НОИ ще бъдат облагодетелствани тези, които не си плащат осигуровките“, обърна се към нея Николай Марев.

"Проблемът е, че тези, на които не им плащат осигуровките или са били дълго време по майчинство, или в болнични, или социално слаби, ще бъдат облагодателствани от солидарния модел, защото държавата гарантира всеки един да получава пенсия за старините си. Докато в пенсионния фонд парите са на хората, но отговорността за това какво получават те, ще бъде ли то достойно и достатъчно - се носи от всеки един човек. Рано или късно, ако там нещата не се случат така, както хората ги очакват или както ги презентират от фондовете, те отново ще застанат пред държавата с плакати и ще искат нейната намеса. Но това е друга тема. В момента трябва да се съсредоточим върху това - може ли всеки един човек да решава за себе си как да се осигурява, къде да отиват парите му, кой да ги управлява, или това трябва да решават политици и експерти така, както са го предрешили преди 10 години", аргументира се Стоянова.

"Не знам защо частните пенсионни фондове искат да ни обвинят. В техните ръце е всеки един човек да получи информация. За съжаление обаче, в момента те не само, че не са активни, а им е и по-изгодно да не бъдат активни. Искам да дам само един анонс: Много повече, а не само когато има промени, трябва да се занимавате с тази тема. В началото на следващата година ще излязат отчетите на пенсионните фондове. Поканете експертите тук, за да покажат и да се види за тези десет години във всеки фонд какви пари са събрани, каква е доходността в тях, къде са инвестирани тези пари, колко от тях са отишли за издръжка на тези фондове. И всеки един човек да знае по неговата партида какво се случва и колко пари ще има когато дойде моментът за неговото пенсиониране", заключи Менда Стоянова.

 

Пълния разговор можете да видите във ВИДЕОТО.