ЕС пропилял 38 млн. евро за „призрачни“ летища

Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата

Европейският съюз е похарчил 38 млн. евро за "призрачни" летища, които са слабо или изобщо неизползвани. Това става ясно от доклад на Европейската сметна палата, цитиран от bTV и Франс прес.

Докладът разглежда 20 проекта за строителство на летища на териториите на Естония, Гърция, Полша и Испания. Заедно те са получили около 600 млн. евро от фондове за периода между 2000 и 2013 г.

"Открихме, че някои летища не са печеливши в дългосрочен план, други са недостатъчно използвани, а трети изобщо не са използвани", заяви одиторът Джордж Пуфан.

Според доклада само половината от разследваните летища са си стрували направената инвестиция, като загубените средства от европейските фондове са в размер на 38 млн. евро. "В Кордоба (Испания) например малко повече от 7000 души са пътували (използвайки летището) през 2013, докато предвидената бройка е била 179 000 човека", допълни още Пуфан.

"И комисията, и страните членки трябва да подобрят начина, по който инвестират в нашите летища като финансират само тези, които са доходни и за които има истинска инвеститорска нужда", допълни още той. Пуфан допълни още, че в момента условията за инвестиране са "много по-стриктни".