Смог трови 18 града у нас

В много квартали на столицата хората се оплакват от трудно дишане

Опасно мръсен въздух в 18 града в страната заради непрогледните мъгли. Сутрешните мъгли в София през последните дни са ежедневие. В много квартали на столицата хората се оплакват от трудно дишане. 

Потънал в непрогледна мъгла често осъмва и Шумен. Стойностите на фин прах тук са едни от най-високите в страната. Същият проблем срещат и жителите на Димитровград, пословично известен с промишлените си гиганти, съобщи Нова телевизия.

В Изпълнителната агенция по околна среда отчитат трайно завишаване на фините прахови частици от 11 декември насам. Точно когато паднаха и първите гъсти мъгли.

„Температурните инверсии и мъглата в ранните часове благоприятстват за увеличаването на концентрацията на фини прахови частици”, коментира началникът на отдел „Мониторинг на въздуха” към ИАОС Емилия Стойнева.

Когато падне мъгла, тоновете опасен прах се задържат ниско в атмосферата и задушават всичко живо. В комбинация с влагата, мъглата се превръща в бич за човешкото здраве. Най-уязвими са малките деца и хората с дихателни болести.

„Хора с астма, с хронични бронхити са изключително податливи на инфекция точно в този период. Нека не забравяме, че наближаваме грипния сезон, а това ще усложни ситуацията”, категоричен е националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Здравните експерти препоръчват да стоим навън по-малко. В студеното време е препоръчително да носим шал. Маска за лице също помага, ако се сменя често.

Анализите показват, че почти всеки втори българин е изложен на вредното влияние на високите концентрации на фин прах в атмосферата.