Москов: ДПС не могат да дават морална оценка

Държавата да влезе в гетото, призова здравният министър

ДПС не могат да дават морална оценка и да се чувстват оскърбени от решението линейки да отиват на рискови адреси само с гарантирана сигурност. Оскърбени могат да са милионите български граждани, които са били крадени в продължение на години заради това, че ромите са в хватката на тази партия. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в студиото на „Лице в лице” по bTV.

„Такива като Алиосман Имамов с политиката си доведоха до там в цели региони да няма държавност, да има анклави, където някакви партийни дерибеи купуват хората по избори – били те цигани или българи”, нападна той един от критиците си от партията на Лютви Местан.

Москов подчерта, че трябва държавата да влиза в гетото и негативните емоции на ДПС по въпроса са разбираеми. За пореден път той подчерта, че сигурността на лекарите от спешната помощ също е и сигурност за пациентите, които могат да разчитат, че линейката ще дойде когато им е нужна.

Министърът посочи, че законът е достатъчно добър (текстът за инкриминиране на нападенията срещу медици беше внесен от сегашния му заместник д-р Ваньо Шарков в 41 НС-б.р.), но сега вече темата за насилието над лекари е в светлината на общественото внимание. Той подчерта, че достъпът на хората „от гетоизирани общности” е част от проблема и трябва да се намери решение.

Д-р Петър Москов повтори по-рано оповестените промени в заплащането на спешните медици, в резултат на които най-натоварените и разположените в най-отдалечените центрове ще получават възнаграждение съизмеримо с това на колегите им от болничната и доболничната помощ.

След преговори с ЕК е постигнато и споразумение финансирането на спешната помощ да е приоритет в новия програмен период, като то ще обхваща както нови линейки, така и обновяване на спешните центрове.

Той посочи, че 10% от автопарка е подновен още в рамките на тази година.

Вече има и цялостна концепция за реформа в спешната помощ.

Д-р Москов подчерта, че неосигурените пациенти вече ще могат да разчитат само на ясно дефиниран спешен пакет. „За всичко останало – моля, осигурявайте се”, призова министърът.

Той обясни защо НЗОК ще контролира удовлетворението на пациентите от лечебните заведения.

Макар да призна, че е възможно да има злоупотреби, Москов посочи, че става дума за компонент от качеството на лечението, което по цял свят е свързано с финансирането.

По думите му клиничната пътека е измислена като измервател за качество, но през годните са махани параметри, които засягат удовлетворението на пациента.

Москов беше категоричен, че колкото бързо и строго ще се реагира при насилие срещу лекари, толкова ясна ще бъде реакцията и при прояви на непрофесионализъм. Той даде пример с медиците, оперирали грешната ръка на пациент в една от големите болници. И двамата лекари са уволнени.

Москов анонсиран споразумение с фармацевтичната индустрия за прогнозируемост. По думите му, има сфери, в които държавата е платила с 40% повече за лекарства на годишна база, а това не е приемливо.