Горанов и КРИБ обсъдиха пенсионната реформа

До 31 март трябва са се създаде механизъм за определяне на основните икономически параметри

Обсъдихме не само темите, свързани с актуалните промени в законодателството, но и бъдещи намерения на правителството по отношение на пенсионната реформа, която предстои да обсъждаме - плащания, свързани с минималната работна, заплата и механизмът за нейното определяне така, че дебатът да бъде воден на принципна основа. 

Това каза в Министерството на финансите след среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), министърът на финансите Владислав Горанов, предаде „Фокус“. 

„КРИБ е една от най-големите национално представителни организации на работодателите. След срещата с национално представителните организации на работниците и служителите от КРИБ са останали с впечатление, че не търсим активен диалог по молба на премиера организирахме тази среща при мен, за да обсъдим съвместната работа от тук-занапред с КРИБ. Коментирахме, че е необходимо в периода до 31 март интензивно да създадем механизъм за определяне на икономически основни параметри, като максималния осигурителен доход“, заяви Горанов. 

Относно това дали е връчил на КРИБ Меморандума за разбирателство, финансовият министър коментира, че меморандумът за разбирателство е бил разпространен достатъчно. „Ритуална работа да си размятаме листа напред-назад не сме извършвали. В нормален диалог с КРИБ обсъдихме бъдещи действия и търсим позицията им за работата на правителството по отделни теми“, допълни Горанов.

На въпрос защо не е поканил работодателите да подпишат Меморандума в неделя, Горанов отговори, че той преценява по коя тема с кой да си говори.