Светлана Ангелова: Не закриваме пенсионни фондове, даваме право на избор

Всеки сам ще може да избере как да му се управляват средствата за пенсия

Българските граждани трябва да бъдат спокойни. С промените в Кодекса за социално осигуряване не премахваме и не закриваме универсалните пенсионни фондове. Ние даваме право на избор. Това заяви пред Bulgariautre депутатът от ГЕРБ  Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента, като опроверга твърденията за опити да бъдат национализирани пенсиите. 

Даваме възможност всяко едно лице, което е родено след 1959 година да може да направи избор дали след като се пенсионира да получава изцяло пенсията си от Държавното обществено осигуряване или да получава пенсия от ДОО и допълнена пенсия от универсален пенсионен фонд. Няма нищо по-демократично от това човек да може сам да прави своя избор. Ние не прилагаме унгарския модел на закриване на универсалните пенсионни фондове, напротив- ние даваме право на избор. Тоест или лицето да се осигурява  по досегашния ред – чрез първия стълб в Държавното обществено осигуряване и с 5% в универсален пенсионен фонд, ако не иска, тези 5%, които е внасял в универсалния пенсионен фонд, след 1-ви януари може подаде заявление да ги прехвърли в ДОО и когато се пенсионира изцяло на получава пожизнена пенсия от Фонд „Пенсии“ на ДОO, поясни депутатът.

Ангелова бе категорична, че  от тази промяна ще спечелят самите български граждани, защото те ще имат право на свободен избор. Тези пари,  които ние внасяме  като осигуровки години наред трябва да бъдат защитени и ние трябва да бъдем сигурни в пенсионната система, за да не стане така, че след време, въпреки че сме се осигурявали и за първия и за втория стълб, да няма достатъчно средства за пенсия. По този начин всеки сам избира по какъв начин да му се управляват средствата за пенсия.