Заловиха колумбийски наркоглаватар в Испания

Само за три години той е доставил над един тон кокаин в САЩ

Колумбийският наркотрафикант Виктор Алонсо беше задържан в предградие на испанската столица Мадрид, предаде Нова телевизия.

Алонсо е заподозрян, че е бил наемен убиец на наркоклана „Усуга”, управлявал е мрежа от наемни убийци в Европа, разчистващи сметки с длъжници и конкуренти в наркобизнеса, и е координирал доставката на големи количества кокаин на континента. 

Той е обявен за международно издирване от Интерпол по искане на САЩ. Смята се, че в периода 2010 - 2013 г. той е доставил над един тон кокаин в САЩ.

Испанските сили на реда са получили още преди половин година информация, че наркотърговецът може да се намира в Испания. По данни на испанската полиция кланът „Усуга" е един от най-многобройните и опасни в Колумбия. 

Престъпната организация се занимава с доставки на големи количества кокаин в САЩ, Мексико и Европа, както и с изнудване, отвличания и убийства. Ръководител на клана е Дайро Антонио Усуга, обявен за издирване в САЩ и Колумбия, а за залавянето му е обявена награда.

Полицията е смятала, че Виктор Алонсо се крие в луксозния курорт Пуерто Банус на испанското крайбрежие. В крайна сметка обаче той е бил открит в луксозния град Посуело де Аларкон близо до Мадрид. Той е разполагал с фалшив мексикански паспорт, два луксозни автомобила и е харчел около 10 000 евро на месец.

Испанският Върховен съд обмисля искане за екстрадицията му в САЩ.