130 души загинаха при атака на пакистански талибани

Нападението е станало в училище, а над 100 от загиналите са деца

Сто и тридесет са вече убитите при нападението на талибаните срещу гимназията, в която се обучават деца на военни в северозападния пакистански град Пешавар, предаде “24 Часа“, като се позовава на Франс прес.

Ранени по последни данни 122 души. Двайсет и пет от тях са в тежко състояние. Властите казват, над 100 от убитите са деца.

Пакистански военни, които успяха да влязат в училището, са ликвидирали четирима талибани. Твърди се, че в атаката са участвали шестима бойци на ислямисткото движение, като последните двама са се барикадирали в кабинета на директора, откъдето продължават да стрелят.

Претърсването на сградата продължава. От там бяха извадени живи две деца и двама учители. Към настоящия момент сградата на училището е на практика напълно разрушена. Талибаните, поели отговорност за атаката, казаха, че нападателите са носили колани с експлозиви.

По повод на трагедията пакистанският премиер Наваз Шариф каза, че пътува за Пешавар. Той определи атаката като национална трагедия, предизвикана от диваци. "Загиналите деца са мои деца. Аз загубих тези деца. Цялата ни нация изгуби тези деца", каза Шариф.

В провинция Хайбер-Пахтунхва, където се намира Пешавар, е обявен тридневен национален траур.