Светлана Ангелова: През 2015 г. хората ще могат да избират къде и как да се осигуряват

Това ще е в полза на осигурените лица, смята депутатът

През 2015 година осигурените лица и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г. ще имат възможност да правят избор да се осигуряват или само за пожизнена пенсия във фонд ”Пенсии” на държавното обществено осигуряване /ДОО/, или и в универсален пенсионен фонд, заяви днес зам. – председателят на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова във връзка с внесения от нея проект за промяна на Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Давайки право на избор на осигурените лица, не зачеркваме капиталовите схеми. Напротив - ще има по-голяма конкуренция между държавното обществено осигуряване и универсалните пенсионни фондове. В никакъв случай тази промяна не е в ущърб на хората. Няма нищо по - демократично от това човек да може сам да избира“, коментира Ангелова.

Осигурените лица,  родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат еднократно да изберат да се осигуряват само във фонд „Пенсии” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд. Този избор може да се осъществява еднократно.

С предложения механизъм лицата, родени след 31 декември 1959 г., сами ще имат възможност да решат дали осигурителната им вноска от 5 на сто да постъпва в държавното обществено осигуряване или в универсален пенсионен фонд. Пенсията, която ще получат осигурените лица в универсалния  пенсионен фонд на допълнително задължително пенсионно осигуряване, зависи от натрупаните средства по индивидуалните им партиди във фондовете, подчерта народният представител.