Около 1500 служители на БДЖ ще бъдат съкратени

Крайната мярка се налага заради понижената с 40 млн. лв. държавна субсидия

Около 1500 служители на БДЖ ще бъдат съкратени, заяви в предаването „Денят започва” по БНТ изпълнителният директор на компанията Владимир Владимиров.
Крайната мярка се налага заради понижената с 40 млн. лв. държавна субсидия.


Владимиров допълни, че преди да бъде намален съставът ще има поне 7 месеца преговори със синдикатите, а обезщетенията ще бъдат в размер на 4-5 заплати. Изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” заяви, че не се предвижда увеличение на цената на билетите през 2015 г. Най-вероятно няма да бъдат закупени и нови влакове. Към момента задълженията на компанията към кредиторите са 370 млн. лв.


„През 2010 г. започнахме реформи в системата, постигнахме определени резултати, имаше инерция от тези реформи, която продължи до 2013 г. За съжаление, сега виждаме обратно връщане към нарастване на загубите и практически се връщаме в ситуация около края на 2010 г. – началото на 2011 г.”, посочи Владимиров.


 По думите му не са верни твърденията, че субсидията за БДЖ ще бъде 500 млн. лева. В прогнозния бюджет тя е 140 млн. лева, а за тази година е предвидена субсидия от 180 млн. лева. „Ако субсидията остане 140 млн. лева за 2015 г., трябва да бъдат спрени 140 влака и да бъдат освободени 1 500 служители. Това не е липса на средства, а държавна политика. Държавата определя в какъв размер иска да бъде услугата, която БДЖ предоставя. Ако размерът е за 140 млн. лева, трябва да бъдат спрени тези 140 влака и да бъдат освободени 1 500 души”, заяви Владимир Владимиров.


Относно случая с началника на пътнически влак, хванат да управлява с 2,8 промила алкохол в кръвта, изпълнителният директор обясни:
„Началник-влакът е употребил алкохол, забелязан е от службите за сигурност, свален е на гара „Септември” и ще бъде дисциплинарно уволнен”. Попитан дали често се случват подобни сюжети със служители, които нарушават правилата, той обясни, че БДЖ е много голяма система, в която работят повече от 10 хиляди души. „Има и такива явления, но не мога да кажа, че това е ежедневие”, добави Владимиров.