Вестниците във вторник, 16 декември

Най-доброто от печата

16-12-2014, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България има нужда от подкрепа, Германия ще я даде


"24 часа"
Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове.
За това конкретно се договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на срещата си, която се проведе вчера в канцлерството в Берлин.
В тази нелека икономическа обстановка България има нужда от подкрепа и Германия е решена да помогне с каквото може.
Двамата обсъдиха “Южен поток” и членството на България в Шенген. Борисов е представил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на общ енергиен пазар. Тази тема обаче ще бъде обсъдена на срещата на ЕС в четвъртък.
Меркел заяви, че ЕС не се е отказал от проекта “Южен поток” и затова диалогът с Русия трябва да продължи. Германия има добър опит с Русия като партньор и е получила уверение от България, че също е партньор, на който може да се има доверие.
Меркел не отговори конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за България пред Брюксел да компенсира по някакъв начин финансовите щети от прекратяването на проекта.
Тя спомена само, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила. Борисов е поискал да се отпусне още една година срок за усвояването на еврофондове от последната бюджетна рамка по подобие на страните от Вишеградската тройка.
Меркел не се е ангажирала с нищо конкретно, но е обещала на Европейския съвет да подкрепя исканията на България и да види какво може да се постигне.


Отложиха за догодина делото срещу отнемането на лиценза на КТБ
"24 Часа"
Върховният административен съд отложи за 9 февруари 2015 година делото, образувано срещу отнемането на лиценза на КТБ. Причина за отлагането на делото е, че днес като страна в процеса е встъпила и КТБ. Даден е 7-дневен срок на нея и на КТБ да изразят становището си по всички доказателствени искания и по искането на "Бромак" за спиране на производството заради предявен иск за нищожност на решението на управителния съвет на БНБ, заради което бе отнет лицензът.


До 400 евро рушвет за ТИР на Гюешево    
"Труд"
350-400 евро е рекетът, искан от митничарите на ГКПП-Гюешево, за да пуснат товар, пътуващ към Косово. За Македония е 100-150 евро, за Черна гора - 50 евро. Тарифата зависи от това дали минава само камион, или е с ремарке, според тонажа на стоката и т.н.
Това гласят показанията на тираджията превозвач Петко Петков (44 г.), прочетени днес пред Кюстендилския окръжен съд. Петков бе разпитан като свидетел по делото срещу трима митничари от Гюешево, задържани за подкупи при акция на антимафиотите на 30 май 2013 г. Мъжът обаче каза, че не си спомня добре случая, не може да разпознае подсъдимите и т.н. Затова се наложи да бъдат прочетени протоколите от разпита му по време на разследването през миналата година.
Процесът е срещу Данаил Давидков (46 г.), Михаил Мартинов (43 г.) и Красимир Петров (50 г.). Обвинението срещу тях е за подкуп. Всеки от тримата е заплашен от присъда до 10 години затвор.
Петко Петков разказал пред ченгетата, че веднъж сложил в документите за митническа обработка по-малка от определената сума. Единият от митничарите веднага му обърнал внимание, че намира не това, което е очаквал. "Имах само 3-4 тона в камиона за Македония, не беше пълен - затова и сумата беше по-малка", обяснил Петков. По думите му имало договорка между македонците и албанците, собственици на превозвания товар, и митничарите по колко пари да се дават на пункта. "Получателите ни дават парите. Ние, шофьорите, само си подаваме на гишето заедно с документите, като не трябва да прегъваме листовете, за да се знае, че вътре има пари, както е договорено предварително", обяснява тираджията свидетел Петков.
Митничарското дело продължава на 2 февруари догодина.


Митов отговаря на Медведев: По-добре да се притеснява за състоянието на руската икономика
"Труд"
"Ако бях на мястото на критиците ни в момента, бих бил много по-притеснен за състоянието на собствената им икономика". Това заяви пред журналисти външният министър Даниел Митов във връзка с изказването на руският премиер Дмитрий Медведев, че членството в Европейския съюз е донесло негативи на България, съобщи „Фокус".
„Стана неприятна тенденция да ни се отправят критики, оттам откъдето не е редно да бъдат отправяни. Данните са извадени от контекста на икономическото развитие на България и на света като цяло. До 2007-ма година, когато България стана член на ЕС световната икономика имаше сериозен растеж и това се отрази на България- както за нивото на безработицата, така и на чуждестранните инвестиции.В края на 2007-ма удари най-тежката световна икономическа криза, която навлезе в България през 2009-та и страната беше засегната много тежко. Безработицата нарасна глобално, не само у нас и това не е пряка функция от членството ни в ЕС", посочи Митов.


Под България ври от нефт и газ
"Стандарт"
Феноменът бай Иван от Димчево се кълне:
Тато дал зелена светлина на проучванията му, но след 89-та го обявили за луд
На България не й трябва нито "Южен поток", Южен коридор. В недрата на земята ни и в Черно море има огромни залежи от нефт и газ. Това твърди феноменът бай Иван Милев, който живее в бургаското село Димчево. Той е на 84 г., но все още работи. Занимава се активно с радиестезия и няма ден, в който да не го повикат за помощ. Търсят го основно в региона на Странджа, за да открива вода.
Годините не са помрачили ума на бай Иван и той помни всеки кладенец, който е открил. "Заедно с последния извор, който намерих вчера, дотук станаха общо 6625. Скоро дойде един човек, търсил вода в имота си. Викал няколко пъти геолози - пробили 70 м сонда, правили проучвания. После втора сонда, трета - няма и капка. Аз отидох и за няколко минути му показах мястото с водата. Човекът не можеше да повярва на очите си", твърди бай Иван. Казва, че усеща водата и нефта с тялото си. Но не може да работи без специалните си инструменти - багети. Има над 50 вида от тях и си ги майстори сам.
От 35 г. бай Иван не спира да повтаря, че под земята на България текат реки от нефт и газ. Кълне се, че е проучил територията на страната ни метър по метър и знае точно откъде минават петролните потоци.


Германия ни дава рамо за енергийните проекти
"Монитор"
Германия подава ръка на България за енергийните проекти, като ще ни съдейства и за разрешаване на сложната ситуацията около „Южен поток”, чието преустановяване бе обявено от руския президент Владимир Путин в началото на декември. Това стана ясно след срещата между канцлера Ангела Меркел и премиера Бойко Борисов в Берлин. Меркел подчерта, че се ангажира с проблема и ще изпрати нейни енергийни експерти и юристи, които да проверят българските договори по „Южен поток”. Преди заседанието на Европейския съвет канцлерът пое и ангажимент заедно с Борисов и с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер да обсъдят следващи съвместни стъпки на България и Брюксел за намирането на изход от ситуацията.


Свалиха началник влак с 2.8 промила алкохол
"Новинар"
Началникът на пътническия влак Пловдив – София ще бъде уволнен заради употреба на алкохол, съобщиха от БДЖ.
В понеделник около 12:30 ч. в Централно управление на "Холдинг БДЖ" ЕАД е получен сигнал, че началник-влак на пътническия влак, пътуващ по маршрут Пловдив – София, е употребил алкохол.
За получения сигнал незабавно е уведемено ръководството на Превозна служба – Септември, което е организирало извършването на съвместна проверка с органите на МВР на въпросното лице при спирането на влака в гара Септември.
В 13:05 ч. групата проверяващи лица са се качили на пътническия влак и са извършили алкохолна проба на служителя Борислав Рашев.
При проверката с апарат алкохоломер бива отчетена положителна проба с показания 2.8 промила. По случая е съставен протокол за алкохолна проба, в който е отразена констатацията от извършената проверка.
Началникът на пътническия влак Пловдив – София, незабавно е свален от композицията, като на негово място е поставен служител от Превозна служба – Септември, който да обслужи влака до София. Влакът е заминал от гара Септември в 13:17 ч.
Ръководството на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще наложи на служителя Борислав Рашев най-строгото дисциплинарно наказание – уволнение.