Един от 500 души по света няма националност

Общество

15-12-2014, 21:16

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Броят на „невидимите” хора вероятно надхвърля 15 милиона души

Един от 500 души по света няма националност, предаде „Ройтерс”. По данни на ООН е много трудно да се определи точният им брой, тъй като в половината свят няма как да бъде проведено такова преброяване. Сред държавите - „бели петна” на картата в това отношение са Индия, Пакистан, ДР Конго, Ливан, Узбекистан, Зимбабве и други. Преброени са около 3,5 милиона души без националност в 75 държави.
Броят им вероятно надхвърля 15 милиона души и могат да образуват 70-а по големина държава в света, според експерти.

От институт по проблемите на националността и социалното включване са издали доклад, в който се обръща внимание на проблемите на тези „невидими” хора и нарушените им основни човешки права.
Те често са заплашени от арести и експлоатация, не могат да притежават имот, нямат достъп до здравеопазване и образование, не могат и да сключат брак.

Причините за това тревожно явление са разнообразни. Сред тях са разпадането на съществуващи държави и създаването на нови такива, етническа и религиозна дискриминация, както и действащи закони, които не разрешават новородени деца да взимат националността на майките си.
Заключенията на докладите по темата са, че това е изкуствено създаден проблем, който вече трябва да бъде разрешен от законодателството на държавите.