Цвета Караянчева: Кметове и депутати на ДПС подстрекават протести в Момчилград

Политика

15-12-2014, 17:49

Снимка:

Дарик

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Няма да позволим елитът на ДПС да използва горите за политически цели, подчерта депутатът

Кметове, депутати и активисти на ДПС провокират „спонтанните” протести в системата на горите в община Момчилград. Това обяви днес на пресконференция народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Тя защити категорично лесничея Шукри Халит, чието уволнение искат представителите на т.нар. „Инициативен комитет за предотвратяване на репресиите в Държавното горско стопанство в Момчилград”, които утре заплашват да блокират пътя за гръцката граница.


„Единствената причина да се иска отстраняването на Халит са установените от него закононарушения от страна на длъжности лица”, подчерта Караянчева. По думите й, с действията си лесничеят е предотвратил множество случаи на незаконен лов, далавери с дървесина и други, заради което си е навлякъл гнева на бракониерите.


Последният пресен пример е от края на месец ноември, когато стопирал неправомерно издадено разрешително на едно лице за отстрел на пет елена-лопатара, за което е уведомена прокуратурата. В селата Нановица, Лале и Карамфил пък разкрил схема за предизборно раздаване на дърва за огрев без документи за произход.


„Хората, чиито интереси е засегнал Шукри Халит, „искат главата му”, за да продължат да безчинстват в горите”, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че народният представител от ДПС Ердинч Хайрула лично е обикалял района да буни хората, а на протестите за разпределение на ловните полета в Момчилградско досега са присъствали организирано всички кметове и кметски наместници на ДПС, общински съветници и служители в местната администрация.


„Поредният протест с блокада на пътя ще се състои в пазарния ден вторник. Кой има интерес от него и от неспазването на Закона за горите”, попита Караянчева. Според народния представител лесничеят Шукир Халит работи от години в сектора, осуетил е множество нарушения и има над 240 издадени акта. „Под негово ръководство са били едни от най-тежките, но и най-апетитни за бракониерите участъци под шапката на ДГС „Момчилград” – еленовото стопанство в Нановица и язовир „Студен кладенец”. Хващал е в нарушение висши държавни служители, депутати и роднини на депутати от ДПС, уволняван е пет пъти под натиск, бил е пребит и прострелян. Няма да позволим елитът на ДПС да използва горите за политически цели”, заключи Цвета Караянчева.