Василева: Губим около 22 млн. евро по ОП „Околна среда”

Въпреки това само през последните 2 месеца общият размер на разплатените средства е 333 млн. лева

Загубените средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за държавата ни ще бъдат около 22 млн. евро. Това заяви Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, на брифинг във връзка с проведеното заседание на Междуведомствената работна група, предаде „Фокус“.

„С това наистина смятам, че както управляващият орган, така и общините демонстрираха наистина максимално интензивна съвместна работа, тъй като само през последните 2 месеца общият размер на разплатените средства е 333 млн. лева. След възстановяването на плащанията от ЕК към общините влязоха 158 млн. лева, още 175 млн. лева ще бъдат разплатени до края на годината. Това е прекрасна новина за общините и строителния бизнес и чрез тези пари се взима глътка въздух“, посочи Василева.

Тя обясни, че в началото на ноември тази година прогнозите са били за загуби от порядъка на 145 до 205 млн. евро, но рискът от загуба на средства по ОПОС е сведен до 22 млн. евро. „Загуба ще има, но наистина спрямо първоначалните оценки на риска, те са значително по-малко“, съобщи министърът на околната среда и водите.