30 души остават заложници в заведението в Сидни (видео)

Петима са успели да избягат

30 души остават заложници в заведение в центъра на Сидни. Петима са успели да избягат, предаде БНР.

Около 10 ч. местно време тази сутрин неизвестен въоръжен мъж взе заложници в кафене "Линд" в центъра на Сидни. Австралийската полиция отцепи централния площад, след като някои от заложниците позвънили в местна радиостанция, за да предадат искането на похитителя да разговаря с премиера Тони Абът чрез радиото. Той им казал, че е поставил четири взривни устройства. Терористът поискал също и да му бъде доставено знаме на "Ислямска държава". Мястото е обградено от стотици въоръжени полицаи. В района над Сидни кръжат полицейски хеликоптери, не работи и близката станция на метрото.

Двама от заложниците са излезли през изходната врата на кафето с вдигнати ръце, а други трима са излезли през изхода за евакуация при пожар и бедствия. Сега хората от медицинския екип ги преглеждат и по-късно се очаква полицията ди ги разпита за ситуацията в сградата на кафето.

Новината зае първо място в емисиите на световните телевизии като Си Ен Ен, Би Би Си, Ал Джазира. Телевизионни кадри показаха двама души да държат черен флаг с надпис на арабски език от вътрешната страна на витрината на заведението. Флагът обаче не е този, който се използва от радикалната група "Ислямска държава".

Комисар Катрин Бърн от полицията в Нов Южен Уелс заяви на пресконференция, че се водят преговори с похитителя, но няма право да съобщава подробности преди края на операцията:"Подходът ни е да разрешим този случай по мирен път, което може да отнеме известно време. Приоритетът ни е сигурността на хората, за нас е важно никой от заложниците да не пострада".

От своя страна полицейският комисар на Сидни Адрю Шипионе увери, че няма ранени сред заложниците в кафене "Линд" и цел номер едно остава освобождаването на намиращите се вътре хора: "Планът ни, единствената ни цел, независимо колко време ще отнеме, е безопасно да изведем от сградата заловените невинни граждани. За нас това е приоритет номер едно и той ще остане такъв".

Комисарят отказа да даде информация за тактиката и стратегията, които се прилагат за разрешаване на ситуацията, но увери, че австралийската полиция разполага с едни от най-добрите преговарящи екипи за разрешаването на подобни случаи.

Малко преди драмата със заложниците полицията съобщи за арест на мъж в Сидни като част от разследване на планирани атентати в Австралия.

Премиерът на страната Тони Абът призова австралийците да запазят спокойствие: "Засега не са ясни мотивите на извършителя, нито дали действията му са политически мотивирани, макар че има някои индикации за това. Основната цел на политически мотивираното насилие е да предизвика страх. Австралия е мирна и отворена страна и нищо не може да промени това обстоятелство, затова призовавам австралийците да продължат обичайните си занимания, като съобщават за налични подозрения на отворената гореща линия.
Лидерите на Великобритания и САЩ са запознати  със заложническата ситуация в Сидни".

Според Белия дом Барак Обама е обсъдил инцидента със съветника си по контратероризъм. Чрез социалните мрежи британският премиер Дейвид Камерън е изразил "сериозната си загриженост" по повод случващото се.

През последните месеци в Австралия бе повишено нивото на опасност от терористична заплаха.

Проф. Ан Аза Али от - експерт по контратероризъм от университета в Пърт смята, че трябва да се работи още по мерките за борба с тероризма въпреки приетите наскоро нови антитерористични закони в Австралия: "С оглед на днешния инцидент, разузнаването не е единствената необходима мярка, за да спре подобно насилие и проява на екстремизъм. Нужни са ни и други мерки за предотвратяване на радикализацията на определени елементи, смята експертът".

Премиерът Абът съобщи наскоро, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, които се подпомагат от около 100 свои привърженици, базирани в самата Австралия.