МВР ще предложи единен миграционен закон

Красимир Ципов настоя и за отделяна на дирекция „Миграция” от ГД „Гранична полиция”

Ръководството на МВР е амбицирано да предложи в дългосрочен план следните мерки: създаване на единна миграционна структура, да бъде кодифицирано законодателството и да бъде създаден единен миграционен закон.

Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, предаде „Фокус“.

„България получи сериозни критики, които не бяха отразени от предишното редовно правителство“, заяви Ципов. Той посочи, че трябва да се възстановят действията на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията, приета през 2013 г.

„Необходими са спешни действия за хармонизиране на нормативната база с европейското законодателство. Един от важните приоритети е стартирането на дискусия за приемане на изцяло нов закон за чужденците в България“, допълни Ципов.

По думите му, политиката по връщане трябва да бъде водеща. „Акцентът е върху интеграцията – основната целева група са лицата, получили международна закрила. Най-неотложните мерки са: незабавни действия за актуализиране на националната миграционна стратегия, възстановяване на действието на Съвета по миграционна политика“, допълни Ципов.

Той посочи, че е нужна промяна в Закона за МВР, чрез която да се отдели Дирекция „Миграция“ от ГД „Гранична полиция“. По думите му, част от мигрантите сключват фиктивни бракове, за да получат определен статут, което утежнява националния бюджет.