Вестниците в понеделник, 15 декември

Най-доброто от печата

15-12-2014, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стефан Данаилов събра 120 свои възпитаници с децата им

Споровете около пенсионната реформа са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

„През 2015 г. възрастта за пенсиониране отново няма да се увеличава, както беше и през 2014 г. Това договориха вчера синдикатите и правителството, подписвайки меморандум за разбирателство. Подписи под него сложиха лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев, като на срещата присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов, социалният Ивайло Калфин и шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Срещата и подписването станаха няколко дни, след като двата синдиката изкараха към 5000 души да протестират в центъра на София срещу пенсионната реформа.
Правилото, прието по време на първото правителсто на ГЕРБ, беше възрастта за пенсиониране и стажът да се увеличават с по 4 месеца всяка година. В меморандума, подписан от правителството и синдикатите обаче замразяването на увеличението е само за възрастта, но не и за стажа, който ще продължи да се увеличава..." - в. „Труд".

„Възрастта за пенсиониране няма да се повишава през 2015 г. До 31 март обаче трябва да се вземе решение как ще растат годините за пенсия в дългосрочен период заедно с всички необходими компоненти за цялостна пенсионна реформа. Това се споразумя правителството и двата синдиката на специална среща, поискана от премиера Бойко Борисов. Тя се състоя час преди да започнат разговорите на социалните партньори с вицепремиера Ивайло Калфин, който настояваше вдигането на възрастта за пенсиониране да не се отлага за поредна година, а да се приеме компромисен вариант от 2 месеца.
Догодина обаче ще се възобнови нарастването на необходимия за пенсиониране стаж с 4 месеца.
Според сключеното споразумение през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране. Това означава да отпадне привилегията на военни и полицаи да се пенсионират без изискване за възраст и само при навъртян 27 години стаж, 18 от които в системата...
Правителството и синдикатите се разбраха също през следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски от работодателите и самоосигуряващите се лица..." - в. „Стандарт".

„Правителството е било насилено да се откаже от това, заради което беше избрано - реформите. Това обявиха от Българската стопанска камара, след като по-рано кабинетът и двата синдиката подписаха меморандум за стъпките, по които ще се прави реформата. За начало не се предвижда вдигане на възрастта за пенсиониране от 2015 г.
"Научаваме, че днес, 14.12.2014 г., Правителството на Република България в условията на полунелегалност е сключило някакво споразумение със синдикатите", посочват от организацията.
От подписания меморандум се вижда, че под него не стоят имената на никой представител на работодателите.
Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии, възмущават се от БСК.
Според организацията вероятно документът е подписан под натиска на синдикатите, които са заплашили с нови протести.
"Може би синдикатите отново са размахвали заплахата от организиране на протести с участието на заети в отдавна доказалите своята безперспективност отрасли. Спорно е доколко синдикалната грижа е насочена към именно тези работници. Но безспорно е, че именно без тези отрасли, остатъци от социализма, българските синдикати ще загубят своята главна опора", допълват от камарата.
Оттам отказват да признаят легитимността на това споразумение. Те подкрепят криминализирането на неплащането на осигуровки, но само при условие че то се отнася с еднаква тежест до двете страни по трудовия договор, т.е. за работодателите и работниците..." - в. „Дневник".

„Зад гърба на работодателите синдикатите и правителството се разбраха за замразяване на пенсионната възраст и през 2015 г. До 31 март 2015 г. трябва да се намери дългосрочно решение за въпросите, свързани с пенсионната възраст, и всички останали компоненти на пенсионната система.
От 1 януари всеки, роден след 31 декември 1959 г., ще може да избира дали да продължи да се осигурява за втора пенсия в универсален пенсионен фонд, или вноските му да отиват единствено в Националния осигурителен институт. Работещите тежък труд също ще избират дали да се осигуряват в професионален фонд, или само в първия стълб. Възрастта за пенсия за трета категория се замразява за втора поредна година, но пък стажът ще се увеличи с 4 месеца от 1 януари. За военни, полицаи и магистрати се въвежда минимална възраст за пенсиониране. Умишленото укриване на осигуровките от работодателите и от самоосигуряващите се ще се наказва със затвор...
Възможността за избор къде да отива вноската във втория стълб на задължителното осигуряване няма да увеличи осигурителната тежест за бизнеса и служителите, тъй като тя ще се запази на 17.8%, разделени в съотношение 60:40. Ако искат да се осигуряват само в НОИ, хората ще подават декларация, с която пенсионните фондове ще прехвърлят там натрупаното в индивидуалните партиди. Работещите първа и втора категория също ще могат да избират дали работодателят им да продължи да ги осигурява и в професионален фонд, или да прехвърли тази осигуровка в НОИ..." - в. „Сега".

Разговорите между Бойко Борисов и Ангела Меркел за руския газ също са сред актуалните теми във всекидневниците.

„Как руският газ да бъде привлечен отново да минава през България, но без страната да се превръща в заложник на споровете между Москва и Брюксел? Като "Южен поток" стигне само до българския бряг, а край Варна бъде създадено хранилище, собственост на Европейската комисия, от което тя да продава и разпределя горивото за европейските страни.
Това е идеята, за която утре в 11 часа премиерът Бойко Борисов ще потърси подкрепа от най-влиятелния политик в Европа - канцлера на Германия Ангела Меркел.
Срещата между двамата ще е на четири очи и българският министър-председател смята да постави ребром въпроса за щетите, които търпи България заради това, че безусловно следва санкциите на ЕС срещу Русия и спря изграждането на "Южен поток", докато проектът не отговори на изискванията на третия енергиен пакет на Европейската комисия.
Всъщност Борисов не би могъл да почука на по-отворена врата от тази в Берлин, твърдят анализатори както в Германия, така и в България. Двамата с Меркел са изключително добри познати, свързва ги дори това, че заедно бягаха от заседания на Европейския съвет, за да гледат футболни мачове при предния мандат на Борисов като министър-председател..." - в. „24 часа".

"Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. Това е основната цел на визитата ми тук, в Берлин", написа в профила си във „Фейсбук" премиерът Бойко Борисов, след среща си българската общност в Берлин.
„Затова съм с тримата ми вицепремиери, които са от различни политически партии, и с  председателите на ГЕРБ и РБ, за да покажем, че ние сме единни, когато става въпрос за национални приоритети и за сигурността на държавата.Благодаря на всички българи, които ни уважиха тази вечер. Щастлив съм, че имахме толкова ползотворна дискусия", написа още Борисов..." - в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че достъпът до информацията на Агенцията по вписванията става безплатен.

„Заради зачестилите опити за кражба на фирми и ниския процент на собственици, които ползват есемес известяването при промяна по делата на компаниите, Агенцията по вписванията въвежда безплатно изпращане на есемеси. Това съобщиха от ведомството, след като обсъдили с премиера Бойко Борисов този проблем.
В момента едва 1 на сто от собствениците на регистрирани фирми са се абонирали за есемес известяване, когато настъпи промяна в Търговския регистър по тяхната собственост, показват данните на агенцията.
От 1 януари всички, които са се абонирали за услугата, ще получават безплатно съобщение на мобилния си телефон за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър и оповестяване за услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър). От второто известяване могат да се възползват собствениците на имоти.
Стойността на услугата, която ще бъде обявена чрез публична покана, е в размер до 50 хил. лв. годишно (до 20 хил. лв. за Търговския регистър и до 30 хил. лв. за Имотния регистър) и ще се поема от бюджета на агенцията..." - в. „Дневник".

„Съобщенията за промяна в собствеността на фирма и имот стават безплатни
Агенцията по вписванията ще изпраща безплатни есемеси при промяна в собственост на фирма или имот. Причината са зачестилите опити за кражби. Услугата ще влезе в сила от 1 януари 2015 г...
Заради зачестили опити за кражба на фирми правосъдният министър Христов Иванов е имал среща с премиера Бойко Борисов, на която е договорено съобщенията да са безплатни за потребителите, като цената им ще се поема от бюджета на агенцията. За услугата ще се харчат 50 хил. лв. годишно.
Поставянето на холограмни стикери върху документи е друга новост, която влиза в сила от 1 януари 2015 г. С цел по-трудна фалшификация и по-висока степен на защита стикерите ще се слагат върху следните документи.
1.Удостоверения за вписани обстоятелства, издавани от Търговския регистър:
Удостоверения за актуално състояние;
Удостоверения за вписани обстоятелства относно раздел ликвидация;
Удостоверения за вписани обстоятелства относно раздел несъстоятелност;
Всички други документи, които удостоверяват обстоятелства и съдържат мокър печат.
2.Удостоверения и документи, издавани от Имотния регистър:
Заверени преписи на актове;
Удостоверения за вещни тежести;
Удостоверения по чл.46 от Правилника за вписванията.
3.Удостоверения от регистър БУЛСТАТ:
Удостоверения за вписани обстоятелства.
4.Удостоверения от РИОС:
Удостоверение за наличие на режим на имуществени отношения на съпрузите.
Поставянето на стикери ще бъде безплатно." - в. „Сега".

Изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов продължава да е във фокуса на всекидневниците.

„Властите в Гърция проверяват камерите по пътищата им, за да проследят движението на автомобила на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов. Вчера вътрешният министър Веселин Вучков потвърди, че колата е напуснал на 5 декември вечерта територията на България през ГКПП Кулата в посока Гърция.
Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов обаче заяви, че в службата му не разполагат с достатъчно данни, че самият Сертов е бил в опела. Записите от камерите на граничния пункт били отново прегледани и станало ясно, че автомобилът не се е връщал в страната ни.
Вучков призова вчера съпругата на изчезналия бивш шеф на ДАНС Петко Сертов да съдейства за издирването му.
„Мога да гарантирам, че с информацията, която предоставя на нашите служители, няма да се злоупотребява, включително и съдействие по това, дали някои частни структури са ангажирани с издирването", каза Вучков.
Според него Сертов е човек, който притежава информация и може качествено да я анализира. „Той вероятно знае много. Това обаче не означава само по себе си, че трябва ей така да изчезне, без да предупреди близките си. Силно се надявам г-н Сертов да е жив и здрав", каза Вучков пред Би Ти Ви.
Полицията в Петрич проверила няколко сигнала, че Сертов бил забелязан в района. Уредничката на "Самуилова крепост" заявила, че мъж, приличащ на Сертов, бил при нея ден след изчезването му. Но не била стопроцентово сигурна, че това е човекът, показван от медиите..." - в. „Труд".

„Няма достатъчно данни за това, че Петко Сертов е преминал българската граница след 5 декември. Това заяви пред журналисти Захарин Пенов, директор на ГД „Гранична полиция". Той бе заедно с вицепремиера Меглена Кунева и заместник-министъра на МВР Филип Гунев на Летище София.
„Относно автомобила, който стана обект на публичното пространство, записите, с които разполагаме от граничните пунктове, в това число и от Гърция, са предадени на екип на Столична дирекция на вътрешните работи, които провеждат съответни действия", поясни Пенов, цитиран от „Фокус".
Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е предоставил информация, за това, че до голяма степен може да се потвърди, че автомобилът, който се ползва от Петко Сертов е преминал през българо-гръцката граница, изтъкна той.
Пенов коментира видеонаблюдението на границата и вероятността те да са го засекли. „Граничният контролно-пропускателен пункт Кулата - Промахон се намира на гръцка територия. Там работят нашите служители, там се осъществява граничен контрол. На този пункт няма изградено видео наблюдение съобразно правилата в република Гърция", обясни той.
„Не бихме мигли да очакваме от един граничен полицай да запомни лицата на всички преминаващи", допълни Захари Пенов..." - в. „Стандарт".

В. „24 часа" съобщава за среща на Стефан Данаилов с негови студенти от 7 випуска и техните деца:
„Стефан Данаилов събра 120 свои възпитаници с децата им
Обичайно актьорите пазят в тайна децата си, но никой не скри от проф. Данаилов как е тръгнал личният му живот.
"Я да видя какво става! Всички да седнат. Виждам празни чаши. Сипете си. Чувате ли ме?"
"Както винаги, Мастер", отвръща групов хор от 120 актьори на призива на своя професор Стефан Данаилов-Мастера. Сред тях да едни от най-ярките звезди в съвременния български театър и кино.
Вчера в ресторанта на голям столичен хотел той събра свои възпитаници от 7 випуска, но ги покани при едно условие - да дойдат с децата си. "Следя какво се случва с вас на сцената, но винаги съм искал да знам какво се случва и във вашия личен живот.
Бая деца се народиха...", каза той, загледан в морето от развълнувани над 40 детски личица. Най-малките бяха още в колички, а най-големите вече следваха, някои в НАТФИЗ.
Идеята му да събере своите възпитаници от 7-те си випуска в академията зрее отдавна, но сега, благодарение на енергията на актрисата Силвия Лулчева, е вече факт. Никой не отказал срещата напук на ангажименти
Началото бе сложено с обща снимка на стълбите на Народния театър, предхождано от много селфита на състуденти, които не бяха се виждали от години. Направиха си ги по випуски. Над всичко кръжеше един дрон.
Всички се наредиха, дечицата застанаха най-отпред и ето че се появи Мастера. Аплодисменти. Аплодисменти! Викове "Ура!". "Май работата отива на рев", призна си той. И очите му се насълзиха. Защото това е половината от неговия живот, както изчисли той.
По-късно, когато всички взеха чаша в ръка, проф. Данаилов каза на всичките си възпитаници (някои (над 150), които не бяха успели да дойдат заради ангажименти или защото бяха в чужбина, му изпратили видеопоздравления): "Бях щастлив с вас. Сякаш оня ден беше 1988 г. (първият му випуск), а сега е 2014-а . Позволих си подло да черпя от вашата енергия, да се чувствам млад като вас. Първо отношението ми с вас беше младежко, после чичовско, а сега - дядовско. Мнозина от вас ми се сърдят, че не ходя да ги гледам на сцената. Признавам, не го правя. Опитах се. После започнах  да мърморя като дърта учителка Затова не ми се сърдете, че не ви гледам.
Но знаете ли, че през последната година ми се наложи да си поседя повече вкъщи. Леле, толкова есемеси не съм пращал в живота си! Владо (обръща се към Влади Въргала), що есемеси съм пратил за тебе! Гледах ви в реклами, в реалити шоута, в сериали. Вие сте чудесни, вие сте универсални. Част от вас, смело мога да го кажа, сега са стожери на българския театър и кино. Желая ви звезден път, какъвто беше моят..."