Суперкораб полита във въздуха

Мегасамолетът е с размерите на две футболни игрища и е висок колкото 18-етажна сграда

В най-близко бъдеще ще се появи най-големият въздушен кораб в света. 245-метровият дирижабъл „Хинденбург”- най-големият пътнически летателен апарат в света, е построен през 1936-та в Германия. Година по-късно след полет над Ню Йорк избухва пожар. Загиват 36 пътници. Използването на водород за пълнене на дирижабли е забранено, така идва и краят на тези въздушни кораби. Сега- половин век по-късно, се появява суперсамолетът, предаде Нова телевизия.

Това е различно от всичко, виждано досега във въздуха, категорични са инженерите му.

"Идеята е от 90 години. 94-та се появява за първи път за голям, подобен на цепелин въздушен апарат. Идеята е основната част от корпуса да бъде запълнена с хелий”, пояснява Александър Богоявленски.

Въздушният кораб е с размерите не на едно, а на цели две футболни игрища. А височината му е колкото 18-етажна сграда. Мегакорабът ще може да превозва до 250 тона, или със 100 тона повече от най-големият пътнически самолет на света. 

Този аерокрафт може да лети по 3 начина. Като обикновен балон, като хеликоптер или пък като класически самолет. Колосалният апарат ще може да побере 55-метрова яхта, дори хеликоптер. В него могат да се съберат над 1000 души. Въздушният кораб няма нужда от наземни структури. Не му трябва писта, за да разтовари всичко, дори пътниците. Гигантът ще харчи 8 пъти по-малко гориво от голям самолет. А с едно зареждане ще може да прелети около 9 500 километра.

"Икономия на средства, гориво, превозване на повече на повече хора на по-голямо разстояние, за по-малко пари", коментира Богоявленски. 

Това е един град в небето, подобен на "Стар Уорс". Цената му започва от 330 милиона долара. Вече са поръчани две въздушни имения.