Все повече българи сключват брачни споразумения

Най-често договор искат двойките с повече от един брак или с по-голямо състояние

Все повече българи сключват брачни споразумения. За 2013 г. над 300 двойки са избрали този начин да уредят отношенията си преди подписа в Гражданското.

За България брачният договор е новост, но в чужбина е обичайна практика. Този вид договори са особено популярни сред звездите, припомни bTV.

Най-често договор искат двойките с повече от един брак или с по-голямо състояние. 

Какво може да влезе в договора? До 2009 г. законът повелява: Всичко, придобито по време на брака, е общо. С промените в Семейния кодекс обаче, вече е възможно при развод, всеки от съпрузите да вземе, онова, което е купил по време на брака.

Договорът пък позволява всеки детайл от имуществото да бъде разписан.

Всъщност много българи имат грешна представа за брачния договор.

„Много хора мислят, че могат да уредят отношения като например кой да извежда кучето и кой да мие чиниите”, посочи Полина Найденова от портала pravatami.bg. Това е невъзможно. Договорът урежда само правата над вещите.

„Случвало се е клиенти да поискат брачен договор да урежда разпределението на вещите, които семейството придобива за общото хоби. Не е чак яхта, закотвена на Лазурния бряг, но стикове за голф, семейни бижута”, коментира адв. Светозар Арнаудов.

Ако преди подписа в Гражданското изрично не поискате специален режим, в случай на развод ще трябва да делите всичко наполовина.

Всичко казано дотук няма за цел да изплаши необвързаните. Важно е да уточним - брачните договори могат да се променят и могат да се прекратяват. Но само по взаимно съгласие.