Затягат мерките за сигурност при разпределението на делата

ВСС няма да приема нови кандидатури за председател на Конституционния съд

Мерките по системата за случайно разпределение на делата са много интензивни през последните две седмици, като те са продиктувани от изнесените нови факти и съмнения.

Назначили сме две проверки, като едната проверка е доста глобална, тя обхваща сигурността, не само на продукта LawChoice, но и всички информационни системи и в съда, и в Прокуратурата. 

Това каза Соня Найденова, представляващ ВСС в предаването „Дикоff”по Нова телевизия.

По думите на Найденова, целта на първата проверка е да покаже, дали всички системи са достатъчно сигурни и дали някоя от тях е по-сигурна, с което може да се обмисли дали има възможност за прилагането й.

„Едно такова техническо решение трябва да е съпроводено с финансов анализ и съответно с това какви юридически пречки би имало. Тази проверка включва много външни експерти – Народното събрание, Министерски съвет, Президентството и други”, каза още представляващия ВСС и допълни, че освен посочените по-горе поканени външни експерти, всички неправителствени организации са се отзовали на поканата за глобалната проверка.

Относно процедурата за председател на ВКС и това, дали тя ще се прекрати, с оглед на събитията, че единият от кандидатите - Лозан Панов беше блъснат на пешеходна пътека , подаде писмо до ВСС, в което се пише, че оттегля кандидатурата си, Соня Найденова отговори следното: „Не, в момента нито сме казвали, че ще прекратим процедурата,нито пък можем да го направим. Дори и кандидатът Панов да се откаже, което се надяваме да стане ясно до другата сряда – затова спряхме производството”, допълни тя.

Найденова допълни, че това отлагане е от съображения за състоянието, в което се намира съдия Лозан Панов.
По думите й, освен това, със забавяне на процедурата се цели да се разбере, дали с това писмо, в което Панов оттегли кандидатурата си, е написано под влияние на състоянието, в което се намира. „Нови кандидатури няма да се приемат. Ако съдия Панов се откаже, остава кандидатурата на съдия Павлина Панова”, допълни Соня Найденова.