Пламен Димитров: Постигнахме формула, която да даде стабилност

Според него няма начин да няма увеличение на стажа

Днес ние успяхме да постигнем една формула, която да даде стабилност в главите и в сърцата и в умовете на много българи.

От друга страна да намерим формулата как да подкрепим пенсионната система, така че финансово тя да бъде стабилна и да гарантира правата на осигурените лица в една по-голяма пълнота и по-голяма връзка с това какво са внасяли като вноски.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата с премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, на която среща бе подписан Меморандум за разбирателство, предаде „24 Часа“.

„Това, което ще решим, януари, февруари, до края на март трябва да бъде подкрепено и от опозицията в парламента. Ще настояваме, ще искаме тяхната воля и участие, за да е ясно, че когато договорим до края на март, а и подпишем всички, в следващите години 10-15-20, колкото можем, ще осигурим стабилността на пенсионната система, на публичните финанси и на правата на хората. И никой няма да се упражнява политически оттук нататък с тази материя, няма да я ползва преди избори, да дава на някого, да обещава, или да не дава, а всъщност ще спазва и ще изпълнява тези съвместни договорености, които ще имат най-вероятно и тежки въпроси. Няма начин да няма увеличение сигурно на вноските, но занапред, не днес. Няма начин да няма увеличение на стажа, но занапред, не днес“, заяви Димитров.

„Имахме споразумение от 2010 г., което започва с първа точка, под което стоят подписите на всички организации на работодателите, с изключение на една, ако не се лъжа, че сме съгласни всички да се криминализира укриването на неплащането на осигурителни вноски. Така че кой си е променил мнението и каква е причината, е друг въпрос. Но съгласие е постигнато тогава. Понякога дори и да няма съгласие, ще трябва да има решение“, подчерта Димитров.

„Не мисля, че дори полицаят на улицата трябва да се пенсионира по-рано от миньора под земята“, добави още Димитров.