Трансатлантическото споразумение за търговия със САЩ е от икономическо, политическо и геостратегическо значение за двата континента

„Страните-членки на ЕС трябва да призоват преговарящите по Трансатлантическото споразумение за търговия инвестиции на ЕС със САЩ (TTIP) към повече прозрачност по отношение на преговорите. Съществуващите неизвестни по темата внасят излишно напрежение както сред политиците и институциите, така и сред гражданското общество“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова след работни срещи с Йоханес Зингхамер, заместник-председател на ПГ на ХДС/ХСС в Бундестага, отговарящ за здравеопазването, земеделието, храните и защитата на потребителите и Флориан Хан, депутат и говорител на ХСС по външните работи и политиката на сигурност.
Срещите се състояха по време на  ежегодния конгрес на Християнсоциалния съюз на Бавария (ХСС), провел се в петък, 12 декември, в град Нюрнберг. Българският евродепутат от ГЕРБ акцентира върху икономическото, политическо и геостратегическо значение на споразумението за двата континента. Ева Паунова припомни, че очакваните икономически ползи само за ЕС възлизат на 120 млрд. евро годишно. „Това означава средно по над 500 евро на домакинство, възможност, която в никакъв случай не трябва да пропускаме“, добави тя.
От своя страна г-н Зингхамер и г-н Хан  затвърдиха ангажимента на Федерална република Германия да работи в близко сътрудничество с България и другите страни от ЕС, за да може ЕС да бъде лидер на международните пазари. Като ключов отрасъл те определиха дигиталната икономика, която в Америка е по-добре развита поради липсата на фрагментация на пазара. Друга тема на срещите бяха новите изисквания за етикетите на храните в ЕС, влизащи в сила от 13 декември 2014 г.
ХСС е третата по големина партия в Германия и заедно със сестринската си партия ХДС образува единна парламентарна група в Бундестага. ГЕРБ, ХДС и ХСС са част от Европейската народна партия (ЕНП) и Групата  на ЕНП в ЕП с председател Манфред Вебер. По-рано тази седмица Ева Паунова участва в 27-ия конгес на ХДС, провел се в Кьолн.