Николай Ненчев посрещна военнослужещите от на 27-мия контингент от въоръжените ни сили

Министърът на отбраната Николай Ненчев посрещна последнaта група от 149 военнослужещи от състава на 27-мия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Групата се завърна в нашата страна в 21.15 часа вчера. Министър Николай Ненчев ги приветства с „Добре дошли“ на родна земя и ги поздрави за успешното приключване на мисията и изпълнението на поставените им задачи. На летище София да посрещнат военнослужещите бяха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, ВРИД командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев и командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.
Официалната церемония по разформироването на 27-мия контингент, участвал в операцията на НАТО в Афганистан, ще се състои на 16 декември в град Казанлък.
В състава на 27-мия контингент са включени 363 военнослужещи. По време на мисията те изпълниха успешно всички поставени задачи, включително 33 421 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО; 3 496 механизирани и пеши патрули; проверки на 12 956 моторни превозни средства и на 34 412 пешеходци; обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия; оказване на медицинска помощ. Национален командир на контингента е полковник Никола Митев.