Испански прасета и румънски пуйки за празниците

Месото падна до 5,80 за кг.

Българинът стана европеец и започна да купува свинското от мола. Благодарение на руското ембарго на храните от ЕС вече се очертава истински срив в цената на месото у нас. А това означава евтина мръвка и богата трапеза за Коледа, съобщава 24 часа.
Още преди седмица фирмата, която коли прасета от свинекомплекса в близкото до Варна село Слънчево, трябваше да отстъпи на внос от Холандия. Месото падна до 5,80 за кг. Друга верига пък удари още по-надолу, като пусна испанско свинско без кост за 5,20 лева. Пет лева бут без кост за килограм си е цена, далеч под пръснатите пари за изхранването на едно прасе.
Брожението обхвана и частните гледачи на прасета, които смъкнаха цената до 2,60 лева живо тегло. Повечето обаче продължават да настояват на цените от миналата година- 3- 3,50 лв. Към това искат и такса от 25 лв. за клане и обработка.
Обикновено двама души купуват едно прасе и го делят наполовина надълго. Хората може и да не се позвават.
Тук обаче продължава да върви уловката с черните прасета от източнобалканската порода и белите селектирани видове. Някои носят животното одрано и клиентът не може да разбере от кои е. По принцип месото на черните прасета е по-жилаво, защото те цяла година трупат мускули, за да се хранят с жълъди в гората. Няма гаранции и за задължителния ветеринарен контрол.
“Миналата година купих половин 100-килограмово прасе от свинарник над Аксаково, бяха му обърнали кожата, за да не видя какво е. Вкъщи разбрах, че прасето е черно, и се наложи с разправии да го връщам”, казва Валентин Иванов.
За тази Коледа вече са му донесли половин прасе по 2,60 лева живо тегло. “За разлика от черното си има и мас, аз обичам да я топя и да я мажа на филии с червен пипер, както в детството си", добавя 50-годишният мъж. Той изчислява, че е ударил в цената дори испанското прасе, тъй като родното домашно му е излязло по 4,80 лева за кг.
“Взех за 80 лева 35-килограмово прасе от частник. Не знам с какво го е хранил, но то бе само мас и от него изкарах 2,5 кг месо за кебап. Това бе най-скъпото месо, което съм купувал”, оплаква се обаче друг препатил клиент.
Най-голям удар гастрономите очакват с цената на пилешкото. След атаката с ябълките Полша вече продава кило от него в кланиците на 2,30 лв. Това прави новите промоционални цени от 3-3,50 лева във веригите напълно реални. Родните производители са в двоен шах - веднъж, защото и те губят руските пазари, и втори път заради евтиния внос. Но българското продължава да се продава за 5,25 лв./кг, даже кокошките са на цена 5,80 лв.
“Продавам всичко на бройка, защото няма как да го изям!”, казва собственик на малка частна ферма във варненското село Близнаци. Човекът е пуснал пуйки и гъски по 47 лв., въпреки че някои от тях надхвърлят 10 килограма. Петли по 4 кгсе предлагат по 7 лева за екземпляр, цена държат само юрдечките, които са по 27 лева.
40 лева пък иска за 4-килограмовите си домашни пуйки и 50 лева за 6-килограмовите пуяци Иван Калайджията от село Тополи. Той е конкурент на местната ферма за хибридни пуйки, която отглежда екземпляри до 20 кг.
“Вкусът на пуйката зависи най-вече от това с какво е хранена и как е гледана, а не от произхода й. Много важно е да не е била затворена, а да е пасла трева навън”, обяснява един от собствениците на стопанството за бройлерни пуйки Красимир Пенчев.
Сега отглежда само по 1000 бройки годишно, защото няма удобни кланици. За сравнение - до 12 000 пуйки отглеждат годишно в конкурентна фирма в Стара Загора.
“Основен производител на хибридни пуйки са Унгария, Чехия, Полша и Словакия. Там в кланиците в момента пуйките се предлагат по 2,60 евро без ДДС. Не ми е ясно как румънските пуйки се продават по 6 лева в търговската мрежа у нас, при положение че и сега имаме клиент от Румъния, който е готов да ни плати по 2,50 евро за килограм”, допълва Пенчев.
Румънските пуйки в момента удрят и френските, които се предлагат с лев по-скъпо. От 2 г. изчезнаха бразилските замразени хибридни пуйки заради вносните мита в ЕС, а и тази година всичко пернато от страната на Пеле явно ще замине за Русия. Всяка година за Коледа се внасят и около 800 т замразени пуйки, казаха от съюза на птицевъдите, но тази година количествата ще бъдат доста по-малки.
Полша атакува пазара ни и със замразени гъски, които в момента са по 8 лв./кг. Като бонус в пакета е поставена и цялата карантия от птицата. Силно намаление заради руското ембарго има и на луксозния патешки черен дроб, който паднал от 36,90 на 30 лева.
Джумерките се пържат по два часа
“Най-добре е сам да си отгледаш прасето, защото знаеш какво ядеш, но сметката не излиза”, гневи се дядо Живко от варненското село Бозвелийско. И все пак тук-там има старци, които гледат прасета заради традицията - да съберат децата и внуците по Коледа.

Всичко се консумира от прасето - от кожата до червата, в които се пълнят наденици. В стомаха се прави т.нар. бабичка. В по-дебелите черва се пълни бахурът, а в най-дебелото - дядото.

Сред апетитните мръвки са рибиците - месото от двете страни на гърба. Два дни стоят в сол, после се изкисват във вода и се овалват в смес от червен пипер, чубрица, черен пипер и брашно. Закачат се да поизсъхнат и после много вървят с червено вино.

Друг деликатес са джумерките или т.нар. пръжки. Сланината се нарязва в голяма тава и се слага на огъня, докато се стопи до оранжево-кафяво. От главата, краката и опашката пък се прави пача.

Падат цените на чужди сирена

Все още скъпите френски сирена пазят ценови достойнства, макар че и при тях има големи намаления. Изискано козе сирене от типа на испанското брито продължава да е 35,50 лева за килограм, а оригиналният френски камамбер държи на старата си цена от 24,90 лева.
 

Сиренето бри обаче е паднало от 30,90 на 18,90 лева. Очаква се до дни евтино сирене гауда на цена 7 лв./кг ще залее нашия пазар.