Арестуваха баща, пребил детето си

Учителка видяла синините по момиченцето и викнала полиция

Полицията във Враца арестува мъж, който пребил жестоко 7-годишната си дъщеря, съобщи в. Монитор.
Момиченцето е първокласничка в местното училище „Никола Войводов”. След сигнал на класната й ръководителка Соня Ангелова насилникът Ивайло Георгиев е арестуван, а момиченцето и по-голямата му сестричка са приютени от баба им, която живее в село Стояново до Вършец.
Учителката забелязала синините по шията и лицето на малката Ивона след последния час в петък. Тогава я видяла отблизо, защото я извикала да я попита защо е разделила всички буквички в диктовката си, която иначе била съвсем вярна. На въпроса на преподавателката какво се е случило, момиченцето силно притеснено разкрило, че предишната вечер е посинено от баща си.
Обяснило, че той се ядосал от забележката в бележника, че втора седмица идва на училище без диктовка, която родителите били задължени да правят вкъщи. Ивона се оплакала и от силно главоболие. Това наложило в болницата да се направи скенер, а пък прегледът от съдебен лекар установил, че момиченцето има синини и кръвонасядания и по тялото. То било толкова стресирано и травмирано, че заспало, докато полицаите го разпитвали. Но успяло да каже, че бащата редовно му посягал, а на кака й не вдигал ръка. Въпреки това и двете сестри са прибрани при баба им на безопасно място, но ако социалните решат тя да ги гледа, ще трябва да ги запише да учат във Вършец.
Агресивният баща се е грижил сам за дъщерите си. Майката ги зарязала и тръгнала по гурбет, когато Ивона била само на четири месеца. Таткото обаче си има приятелка. С нея, с децата и със семейството на брат си живеят в един апартамент в жилищен комплекс „Дъбника”. Мъжът обаче не се справял със задълженията си, защото пращал иначе красивата Ивона мърлява на училище. Не се занимавал с нея и вкъщи, но детето се оказало интелигентно и се научило бързо да чете и пише.
Сега съдбата на малтретираната Ивона е в отдела за закрила на детето, откъдето трябва да решат на кого да я поверят. Срещу баща й насилник пък е образувано досъдебно производство.
„Задействан е координационният механизъм за дете в риск”, съобщи шефката на просветния инспекторат във Враца Галина Евденова. Тя е получила доклад от училището за случая още в петък и е сезирала министерството.