НЗОК иска отстъпки от цените на ред лекарства или спира да ги плаща

Оплакванията от пациенти пък може да костват договорите на болници

Задължителни отстъпки от цените на лекарствата за домашно лечение и рак - в противен случай здравната касата може да спре да ги плаща. Тя ще спира работа и с болниците, за които системно има оплаквания от пациенти. Предложенията са на здравното министерство, предаде БТВ.


Предвижда се още пакетът от медицински услуги, за които касата плаща, да се раздели да две - основен и допълнителен, като основният ще се поема от касата, а за допълнителния тя ще се конкурира с частните фондове. Увеличение на здравната вноска, която в момента е 8%, не се планира.


Здравното министерство предлага да бъде увеличен броят на членовете на Надзорният съвет на здравната каса, като се предлага мнозинството от тях да са представители на държавата - промяна, която според експерти е скандална и обезсмисля функциите на Надзора.
За да се намалят разходите, касата централизирано ще договаря отстъпки от цените на лекарствата за домашно лечение и на онкопрепаратите. Медикаментите, за които не договори отстъпка, ще бъдат проверявани за това доколко са ефективни. По преценка на НЗОК може плащането да се преустанови.


Списъкът със заболяванията, за чието домашно лечение плаща касата, ще се утвърждава от Надзорния й съвет, а не от здравния министър, както е сега.
Според предложенията, нови заболявания ще влизат в списъка само ако са предвидени средства при актуализация на бюджета на касата или при влизане на новия.


Промените ще задължат касата да проверява доколко пациентите са удовлетворени от здравните услуги, за които тя е платила. Ако за 6 месеца има повече от три оплаквания, договорът със съответната болница ще се прекратява.
Предлага се и поетапно увеличение на здравните вноски, които държавата плаща за хората, които се осигуряват за сметка на бюджета. Сред тях са децата, студентите и хората на социални помощи.