Калфин е „за” вдигане на пенсионната възраст с два месеца

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране е поносим вариант, посочи вицепремиерът

Според вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия, предаде БТВ.


Пред журналисти той допълни, че предложението за увеличаване на възрастта с два месеца ще бъде обвързано и с възможностите за по-ранно пенсиониране. Калфин изрази надежда синдикатите да дадат подкрепа за по-плавно нарастване на възрастта и стажа.
Преди дни на протеста си КНСБ заявиха, че само ГЕРБ и РБ са против замразяване на пенсионната възраст. Социалният министър обаче заяви, че в парламента има усещане за обратното и политическите сили искат реформи.


„Идеята за два месеца не е само да намалим четирите на два, а да се договорим дългосрочно за повишаване на възрастта с определени стъпки”, допълни още той. По думите на Калфин в интерес на всички е да не се отлагат за пореден път всички промени, защото целта на реформата е хората да получават по-добри пенсии.


„Аз не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и средата на декември хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година. Това е недопустимо и аз няма как да се съглася с него”, каза той.
Министърът съобщи, че утре е поредната среща между социалните партньори, а предложенията за законодателни промени, които ще се отразят в проектобюджета, трябва да бъдат внесени до вечерта.


Според Калфин има няколко варианта, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени. По думите на министъра се търси решение за плащането на пенсиите на категорийните работници и днес е имало разговори с частните пенсионни фондове.
„Проблемът е, че в някои от тях не са правени редовни вноски и някой трябва да поеме риск, същият проблем стои и за Държавното обществено осигуряване и затова настоявам да се подобрява събираемостта на тези средства”, добави Калфин.