Отменено е бедственото положение в Белоградчик

Окончателно е овладяна кризата с електроснабдяването

Със заповед от днес областният управител на Видин Момчил Станков отмени бедственото положение, обявено заради снеговете и поледиците в община Белоградчик на 4 декември, съобщиха от областната управа.


Окончателно е овладяна кризата с електроснабдяването, зимната обстановка е под контрол, потвърдиха и членовете на областния кризисен щаб на заседанието си тази сутрин.
„Наложи се да се опознаем бързо, работейки в тежка извънредна обстановка. Доволен съм, че заедно преодоляхме трудностите, но повече се радвам заради хората, които няма да ги понасят повече”, каза Момчил Станков, който е областен управител на Видин от 18 дни.
Леденото бедствие остави хиляди хора на тъмно и предизвика сериозни загуби за хотелиерите, които се готвеха да посрещат студенти за 8 декември.
Към момента във всички населени места има ток и питейна вода. Нормално е електрозахранването и във всички гранични пунктове.


Електропреносната система е напълно стабилизирана от вчера в 19:00 часа, когато в мрежата с високо напрежение е включен 110-киловолтовия електропровод „Скалите” край град Белоградчик. Там бедственото положение бе отменено днес със заповед на кмета на общината Борис Николов.
Пътищата са проходими при зимни условия. Осигурени са условия за безпрепятственото придвижване на линейките и оказването на медицинска помощ при необходимост.