Съдия от ВСС: С коледните бонуси си платихме водата и парното

Магистратите ще получат ¼ от заплатата си, средно около 400 лева", каза Димитър Узунов

Решението на Висшия съдебен съвет да си гласува 34% бонуси върху заплатите за Коледа бе обяснено в студиото на Нова телевизия от съдия Димитър Узунов.
Според него, раздаването на бонуси в системата не е средство за натиск, защото магистратите нямат други възможности да получават пари извън заплатите си.

"Бяхме докарали системата до финансов колапс през лятото и ако не ни бяха дали допълнително пари, не знам какво щеше да стане. С тези средства си платихме водата и парното", каза съдията. Той съобщи, че решението за бонусите е взето единодушно от всички магистрати във Висшия съдебен съвет.

"Никой не е установил, че системата е мафиотска, не говорете така", репликира водещата съдията. Той обаче не отговори защо системата е получила допълнително извънредно финансиране, което сега се оказва, че е било в повече и остават пари за 34% бонус върху заплатите. "Магистратите ще получат ¼ от заплатата си, средно ще е около 400 лева", съобщи Узунов.

Според него, в системата има не само софийски и не само склонни към корупция съдии. Затова и бонусите изглеждат нормално решение за магистратите. Съдия Узунов се оплака от натиск към системата от страна на политици и дори на министъра на правосъдието. Призна, че има проблеми в Софийски градски съд, но не уточни защо ВСС досега не е взел необходимите мерки.