Валентин Николов, ГЕРБ: Няма да има увеличение на тока

Той уточни, че са необходими промени в Закона за възобновяемите енергийни източници

Няма да има увеличение на цената на електрическата енергия, но са необходими спешни законодателни промени, за да се реши въпроса с недостига в НЕК. 

Това заяви пред „Фокус” Валентин Николов от ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по енергетиката в Народното събрание. 

Той уточни, че са необходими промени в Закона за възобновяемите енергийни източници. Националната електрическа компания е задължена за изкупува въз основата на дългосрочни договори ток от ВЕИ-тата на много по-висока цена и това допринася до огромния дефицит, категоричен е Николов. Според него това рано или късно ще доведе до срив в цялата енергийна система и тя ще изпадне в неплатежоспособност. 

„Има два варианта, първият е да се вдигане цената на купуване, което много би натоварило потребителите. Вторият вариант е да се намали цената, която фактически формира този микс“, каза още Валентин Николов. 

Той уточни, че има други страни в Европейския съюз, които са минали по същия път и са предприели мерки. Това са модели, които са направени и са в съответствие с европейските закони и ние можем да се възползваме от опита на партньорите, коментира още Николов. 

Други мерки за трайно справяне с дефицита е създаването на целеви фонд към министъра на икономиката и енергетиката за компенсиране на тези дефицити, каза още Николов. Той уточни, че този Фонд ще се финансира от специална такса, която да бъде събирана от абсолютно всички производители на електроенергия. 

Според него, това ще насърчи инвестициите в мрежата и ще даде възможност за покриване на тези дефицити. Валентин Николов каза още, че в началото на годината ще бъдат предложен пакет от мерки и регулаторните механизми, за да се реши въпроса с договорите с Възобновяемите енергийни източници. Регулаторът в енергетиката е много важен и трябва да бъде политически независим, каза още Валентин Николов.