Крадат авточасти от коли, паркирани в столичните молове

Най-често отмъкват джанти, огледала и катализатори

Нов хит в кражбите. Все по-често крадат авточасти от коли, паркирани в охраняемите паркинги на столичните МОЛ-ове. Паркираш си колата цяла, намираш я обезкостена. Катализатори, гуми, джанти или огледала – за крадците няма невъзможни неща, алармира Нова телевизия.

Все по-често под прицела на крадците попадат и паркингите на големите търговски центрове.

„Има случай в даден МОЛ да са откраднати по 10-15 катализатора”, разказва Калин Балканлиев, собственик на сервиз за ауспуси.

Само минута-две под колата. За разлика от гуми и огледала, катализаторите се крадат много бързо. Щета, която обикновено застрахователите не поемат.

„По общи условия на застрахователите – липсващи части не се плащат”, обяснява Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

А най-често този вид кражби остават неразкрити, признават от полицията.

„Защото при тези деяния нарушителят трябва да бъде хванат на място или непосредствено след извършването на деянието, за да може да бъде доказано”, обясни говорителят на СДВР Петя Ангелова.

Така дори камерите в моловете не могат да помогнат за разкриването на кражбите. Когато човек спре на охраняем паркинг в МОЛ-а, той се чувства доста по-сигурен. Оказва се, обаче, че търговските центрове не носят отговорност за такива кражби.

Официалната статистика за този вид кражби драстично се разминава с данните на автомобилните сервизи. ОТ МВР съобщават за 300 откраднати катализатора от началото на годината, докато бизнесът твърди, че има по 40-50 случая на ден.